2011. szeptember 8., csütörtök

Födémszigetelés - dilemma

 Komoly dilemmához érkeztünk a felújítás során. Több más dologgal együtt ez is menet közben merült fel, az eredeti tervek közt nem szerepelt.
Most, hogy a szobák glettelése zajlik, egy barátunk tette fel a kérdést miért is nem gipszkartonozzuk a plafont. Szigetelés szempontjából is jó, sőt egyenes, könnyen kezelhető felületet képez a plafonon. 
Korábban is szóba került már ez a lehetőség, de mindig elutasítottam. Bár köztudottan a kádárkockák nem arról híresek, legalábbis azok, amelyek fafödémmel rendelkeznek, hogy szép sima plafonjuk van. A födémek deszkázata nem egyforma, huplis, hullámos felületet képez, ami az idő múlásával kicsit még jobban megereszkedik. Ez könnyen észrevehető is meg nem is. Attól függ mire figyelünk, ha belépünk egy kádárkocka valamelyik helyiségébe, észrevesszük-e a hosszabban - rövidebben futó apró repedéseket, enyhe hullámokat. Szóval ezért valóban jónak tartanám a gipszkarton megoldást. Ráadásul a gipszkarton felerősítéséhez szükséges fák és profilok közé 2, 3 cm vastag hungarocell táblák ragaszthatók, ezáltal a födém hőszigetelése is sokat javul. Újra elgondolkodtunk hát ezen az eshetőségen..., és újra elvetettük. Némi kutatás után utánaszámoltunk mennyibe is fájna ez a módszer. Nos szobánként gipszkartonnal, profilokkal (u alakú és L alakú), hungarocellel, párazárófóliával, és a távtartó lécekkel együtt kb 35 - 45 ezer Ft-ra jönne ki. Szobánként! Meg kell említenem, hogy a párazáró fóliára azért lenne szükség, mert a lakás felől felszálló meleg levegő, és a padlástér felől lefelé nyomuló hideg levegő párásodást idézhet elő a födémen. Az a baj, hogy a fólia felrakása esetén is párásodás alakul ki. Ami ugye nem tesz jót a faszerkezetű födémnek, hiszen idő előtti elöregedést okozhat, így sokkal rövidebb élettartamúvá lesz a födém. 
A mi esetünkben viszont, ahogy egy korábbi posztban már említettem, a padlás be van öntve 4 cm vastagságban perlites, hőszigetelő betonnal. Tökéletes alap a kőzet, vagy üveggyapot leterítéséhez. Újabb számolgatás és utánajárás után kiderült, hogy ez a jobbik megoldás. Összességében 60 000 Ft ára gyapottal befedhető az egész padlástér. Az egész! Ezáltal az egész födém (a mi esetünkben ez 80 m2) egyforma hőszigetelő réteget kap. Mi nem használjuk a padlást, tehát nem zavaró, hogy nem lesz rajta pl. OSB lap, vagy egyéb más a járást segítő réteg. És mivel fölülről lesz szigetelve az egész födém, ezért nem fog kialakulni párásodás sem. És a gyapot sem rendelkezik hatalmas fajsúllyal, tehát nem terheli a födémszerkezetet fölöslegesen. 

Igazából akárhány fórumon és szakoldalon néztem utána mindenhol ezt a megoldást ajánlják, és részesítik előnyben. És mi is ezt választjuk, anyagiak okán is, de szakmai szempontból is.     

4 megjegyzés:

Aranyalma írta...

Szia! Nekünk a háztűz miatt muszájból kartonozni kellett a hálószobát. Nem lett a mennyezet és a karton közé rakva semmi. Eddig nem is gondolkodtunk ilyeneken, hogy pára... Remélem nem lesz vele gond. Viszont. Jelenleg egy német kis kályhával fűtünk ami a nappali azon falán van ahol a leendő gyerekszoba van, sokkal közelebb van az ajtajához a kályha és mégis hidegebb van ebben a szobában mint a hálóban. Lassan is hűl ki a háló, ráadásul ha gázzal fűtünk (temperálunk ahogy párom mondaná) és mondjuk 22 fokra van állítva a termosztát, akkor a hálóban tuti hogy 24-24.5 fok van.

Gandalf írta...

Akkor ott valami szigetelési problematika áll fenn. Hogy a német kályha nem fűti be rendesen a másik szobát, azt nem csodálom. A meleg levegő felfelé áramlik, ezért maga az ajtó akadályozza legjobban a meleg levegő beáramlását a szobába. Ja és az sem mindegy, mennyire szigetel az ablak. Ha régi, akkor nagyjából semennyire, erre érdemes odafigyelni.
A mi esetünkben még az is fennáll, hogy a ház magasan kiemelkedik a terepszintből, ezért a lábazatot is szigetelnünk kell.

Aranyalma írta...

Semmilyen szigetelésünk nincs, úgyhogy probléma akad bőven:-) A nappaliban röhögve csinálok 27 fokot akkor is ha kint mínusz tíz van. Régi ablakaink vannak, viszont nem párásodnak mint a tieitek annó és amióta felrakta a párom az ablakokra azt felragasztható gumiizét azóta min. 2 fokkal melegebb van a szobákban, szeles időben sem hűl ki mint régen. Tudom nem ér fel egy ablakcserével, de tényleg sokat számított. Lehet, hogy kandalló helyett inkább a szigetelést kéne az első helyre rakni?

Gandalf írta...

Szerintem a szigetelés az egyik legfontosabb kérdés. És ez az, ami a leginkább megtérül! Viszont ezzel párhuzamosan a fűtés módja is fontos. Ha az anyagiak engedik, akkor érdemes mindkettővel első helyen foglalkozni.