2011. december 27., kedd

Szobák kialakítása 2


 Még a nyílászárók cseréje előtt „aljzatcserét” hajtottunk végre. Már ha szabad így fogalmaznom. Végül is csere, hiszen a régi aljzatot megszűntté tettük, s új aljzat került kialakításra.
Legelőször is a tönkre rohadt hajópadló maradványok kihajigálása után 20 cm mélységben kilapátoltuk a homokot és a földet a szoba aljából. A 20 cm mélység a fal szigetelésének magasságától értendő.


Aztán előkészülődtünk,


 és kezdődhetett a nagy meló. Először is egy 10cm vastag betonréteg lett betöltve a szobába.





A beton megkötése után kőmíjes barátom ráolvasztotta arra a bitumenes vízszigetelő réteget úgy, hogy a szélét a falnál a fal szigetelésével hozta egy szintbe. Erre egy 5cm vastag hungiréteg (hungarocell táblák) került, amit végül aztán párazáró fóliaréteggel takartunk be.




S végül még kapott a szoba egy 10cm vastag betonréteget zárásképp. Ezzel aztán végleg kialakult az új aljzat.





Folytatódhattak a további munkálatok.


12 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia! Most akadtam a blogodra.
Nem kötözködni akarok, csak kérdezem, hogy a betonból a vasalást miért hagytátok ki? És a felső réteget nem kellett volna megúsztatni?
Az előzőekben irtad a födém felső szigetelését. Milyen vastagság?
Az ablak vásárlással nagyon nagy szerencsétek volt!
(A faredőnyünket meg lemérem, csereszabatos-e?) Laci

Gandalf írta...

Szia Laci!
Örülök, hogy "rám" akadtál!
Nem veszem kötözködésnek kérdésed, inkább örülök minden építő jellegű kritikának! A vasalás azért maradt ki, mert az elmúlt 40 évben (és abból is az elmúlt 5 évben) nyilvánvalóvá vált, hogy semmilyen hőingadozás nem befolyásolta, befolyásolja az aljzat állapotát. Még akkor sem, amikor az eredeti szétrohadt padló volt lefektetve. Azt a földpára és a gondatlan kezelés tette tönkre. Azonkívül ez csak egy szoba és a szakemberek szerint nincs, és nem is lesz akkora igénybevételnek kitéve, hogy vasalni szükséges lenne.
A felső réteget természetesen megúsztattuk annak ellenére, hogy a betonozás szintezése szinte teljesen tökéletesre sikeredett. És köszönöm jelzésed, updatelem a bejegyzést.
A födém szigetelésére minimum 15, de inkább 20 cm vastagságban van szükség a szakik szerint, ezért mi a 20 cm mellett voksolunk.
Igen az ablakokkal nagyon jól jártunk. Már azt is elmondhatom, hogy jól vizsgáztak. Nem párásodnak és nem engedik a hideget sem a szobába, és továbbra is könnyen működnek.
Ti is kádárkocka tulajok vagytok?
Üdv:
Gandalf

Névtelen írta...

Régebbi a házunk, csak a szobánkénti két ablakot egy TÜZÉP ablakra cserélték valamikor. Viszonylag jó minűségűek voltak (borovi?), ezért a régi tokba csináltattunk méretre új műanyag ablakot. A redőny maradt!
Mi is úgy gondoltuk, hogy nem kell vasalni a betont (alul stabil pince van erős födémmel), viszont tiz év után elkezdtek kb. egy vonalban repedni a padlólapok. A szobában egy szekrénysornak (megpakolva) komoly súlya van!
A födém szigetelésre anno 5 cm-t ajánlottak, mi 10 cm-t tettünk fel. Mostmár 20 cm-ről beszélnek. (A padlónál meg 10 cm, passzivháznál 20 cm.) Olvaslak tovább: Laci

Gandalf írta...

A mi házunk alatt nincs pince, így nincs födém sem, ami azért mozgásra képes, még akkor is, ha teljesen stabil. Gondolom ez is segíthetett a repedések kialakulásában.
Remélem jól döntöttünk, annak ellenére, hogy minimális, pár ezer Ft-os költség lett volna csak a vasalás.

Gandalf írta...

Hogy működik a födémszigetelés? Kőzet, vagy üveggyapotot tettetek fel? Nem esett össze? Új "lakók" nem költöztek bele?

Névtelen írta...

Üveggyapott 2*5 cm, alatta hőtükör. (Mit összeszenvedtem, amig ki tudtam találni, hogy melyik oldala a tükör!)
Nem nagyon esett össze, néhol foltokban, de lehet, hogy ott van egy kis beázás. Viszont úgy hat-hét év után felmentünk felmérni padlás beépitéshez. Na, ott rengeteg port nyeltünk.
Az új "lakók" tekintetében van előnye a Nagyfalúnak. (Viszont kicsi a telek, kb akkora lejtéssel mint nálatok.) Gondoltam, hogy nálatok mi lehet a helyzet rágcsáló fronton? Ha Piszkééknél a frissen vakolt falat kifurta, akkor mit csinálnak a paplan közöt, vagy alatta. Laci

Névtelen írta...

A födém szigetelés azt hiszem, hogy alapvetően működik. A falnál volt érezhető a szegetelés elkészülte: nem sütött a hideg az ilyen időben sem. Azt hiszem, hogy a redőnytok az egyetlen problémás pontja a háznak. Ki kellene találni valami hasonlót: http://www.lidl.hu/cps/rde/xchg/lidl_hu/hs.xsl/index_22937.htm
Ebből rögtön 6 db kellene! Biztos meg lehetne valahogy olcsóbban is csinálni, és az sem biztos, hogy a faredőny mellett elférne.

Gandalf írta...

Szia!
Amikor kiszedtük a régi faredőnyt és összemértem az új műanyaggal, akkor tűnt fel igazán, hogy a műanyag redőny feltekert állapotban kb. 3/4 annyi helyet foglalna el az eredetileg beépített tokban, mint a faredőny. Így akartam szigetelni, ahogy te is mutattad, de nagyon vékonyra lehetett volna csak csinálni a szigetelést. Az általad belinkeltnél azért vastagabbra. Bár,amit te mutattál, az talán valami spéci anyag lehet? Nem látok róla leírást, csak a reklámszöveget.

Névtelen írta...

A hely számomra is a probléma. Eléggé tele van a redőnnyel a redőnyszekrény.
Nekem sem volt még a kezemben! Ősszel már volt akcióban, de nem mentem el megnézni. Gondoltam, hogy pár hét múlva majd meg lehet venni féláron. Nem volt szerencsém, megvették!
Szerintem Polifoam. Csak van egy kialakitott nut a vizszintes elembe. Egyébként meg méretre vágható.

Névtelen írta...

Szia Gandalf! Köszi a blogot, hasznos tapasztalatokat osztottál meg. Igyekeztem végigolvasni minden bejegyzést. Egy költségvetés bejegyzéssel még azért meg lehetne toldani...:)

Mivel mi is most állunk egy hasonló ingatlan felújtása előtt, és a szobák földes padlózatának megszüntetése indokolt lenne, szeretném megkérdezni, hogy mennyibe fájt.

Köszi

Kileaez

Gandalf írta...

Szia Kileaez!
Hogy mennyibe fájt? Megpróbálom végiggondolni.
Nos a szobák régi aljzatának felszedése, és a föld, homok kilapátolása ingyen volt.
- Egy autó sódert hozattunk, ami elég is volt (kb 3 m3) - 25.000 Ft,
- 5 cm vastag hungit fektettünk le aljzatszigetelésnek, az 16 m2-re, ha jól emlékezem, olyan 15.000 Ft körül volt. Most néztem egy linket http://szigatech.hu/akciok/?gclid=CPPR3frmmbICFcMXzQod7QsA1A, itt az 5 cm-es, lépésálló szigetelés ára 1000Ft/m2 körül mozog.
- a párazáró fólia, ami egy teljes száz m2-es tekercs volt, úgy 3000 Ft volt
- mesterember munkadíja 10.000 Ft/nap körül mozog. Az egész munkálat kb két délután, tehát egy nap/szoba.
Totalban tehát úgy 50-55.000 Ft/szoba a bekerülési költség. Ez az ár szerintem ma is helytálló.
(- Az élmény megfizethetetlen, minden másra ott a mastercard :D)

Örülök, és köszönöm, hogy olvasol!

Névtelen írta...

Hello!

Mi is egy kockát vettünk idén és alakítottuk át, toltálisan, hozzépült két szoba, szélfogó, garázs újt tető stb...

A padlóaljzat ahogy megoldottátok több szempontból sem megfelelő:
- 10cm kavicsot kellett volna a földre tenni, ezt lapvibrózni (kemény talaj esetén elhagyható), bevasalni az alsó szerelőbeton réteget, nem azért fontos, hogy a bútort lebírja, ez tévhit hanem hogy a házzal együtt mozogjon ezért van szükség arra is hogy a vasalást a ház lábazati részébe stiftekkel befúrva összekössétek. Hungarocel majd ismét vasalás, ez viszont azért, hogy a hungerocelen óhatatlanul is mozoghat a betonra helyezett bútorok alatt, így simán megrepedhet, és ami még a hőhíd miatt nagyon fontos a peremszigetelés...