2012. április 1., vasárnap

Gyümölcsös

Akkor nézzük hát, hogy mi is került telepítésre a gyümölcsösbe. Vagyis a telekbe.
Először is azokat mutatom meg, amik már ideérkezésünkkor is, az előző tulaj által ültetve voltak. Az utcafronttól indulva sorban mutatom.

Vilmoskörte

        
Metszés után


Rövid ismertető - 

Érési idő augusztus vége, a hónap második, harmadik hetében már szedhető.
A világon a legelterjedtebb körtefajta. Itthon a "Bosckobak" után a legnagyobb arányban termesztett fajta.
Gyümölcshéja éretten szép sárgás, azon az oldalán, amelyiket a nap leginkább éri enyhén pirosas. Húsa fehér, olvadó, bőlevű, illatos, édes-savanykás izű, muskotályos jellegű. Imádom!
Fája közepes növekedési erejű, közepesen sűrű koronát nevel. (Ez a valóságban metszés nélkül áthatolhatatlan koronát jelent - a szerk.). Korán termőre fordul, évente rendszeresen terem. A nagyobb téli lehűléseket károsodás nélkül elviseli. (Ez igaz- a szerk.)


Golden alma


      

    

Az USA-ban találták, feltevések szerint a "Grines Golden" -nel megporzódott "Golden Reinette" magvábl keletkezett. 1916-ban került először kereskedelmi forgalomba.
Hazánkban szeptember végén, október elején szedhető. Fogyasztási érettségét röviddel a szüretet követő időszaktól 6 hónapig megőrzi.
Gyümölcse tetszetős, középnagy, vagy nagy (140-180 gramm), héja vékony, az érés kezdetén zöldessárga, éretten sárga. Húsa sárgás, édes, enyhén savas, kissé illatos. Jól tárolható.
Fája középerős növekedésű, koronája kissé szétterűlő, de a vezérág dominanciáját mindvégig megtartja. Termőrügyeit részben a két, vagy többéves termőalapokon levő rövid termővesszők végén, részben a hosszú termővesszők oldalán, vagy végén fejleszti. Korán termőre fordul, termőképessége bátran nevezhető rendkívülinek. Termékenyülő és termékenyítőképessége kiváló, a túlkötődésre hajlamos (ez utóbbit nem tudom mit akar jelenteni - a szerk.). 
Éghajlati és talajigénye nem különleges, kevésbé fagyérzékeny, virágai a késő tavaszi fagyoktól ritkán károsodnak. A lisztharmatra egyáltalán nem fogékony, gyümölcshullásra sem hajlamos. Viszont Veturalis varasodásra, és baktériumos ágelhalásra fogékony, a gyümölcsök nyomásra, vagy tárolás esetén nyomódásra érzékenyek, és apadásra hajlamosak. A szakaszos terméshozam elkerülése érdekében gyümölcsritkításra lehet szükség. (Ez igaz - a szerk.)
A fa ideálisan alakítható, koronája könnyen alakítható. Cseresznye meggy, Favorit
A Pándy meggy és a Montreulli meggyfajták keresztezésével, Maliga Pál által nemesített fajta. 1970-ben minősített választékbővítő fajta lett. Nagy, vagy igen nagy (6-7 g), világospiros gyümölcsei jellegzetesen édeskések, és csak friss fogyasztásra alkalmasak. A vélemények azonban erősen megoszlanak, mert van, aki szerint befőttnek is elrakható.
Termőképessége kiváló (tényleg!), de lecsüngő fája (?), puha gyümölcse és a moníliára való fokozott fogékonysága miatt csak kiskertekbe javasolt.
Párom frissen szedve poharas süteménybe szokta sütni... mmmm... Nagyon finom fajta!


VadbarackErről a gyümölcsről sajnos sehol nem találtam képet, de egy kis történet:

Az őszibarack őse a kínai vadbarack. Ie. 2000 környékén említették először kínai írott emlékek. A Közelkeleten keresztül jutott el Törökországba és Perzsiába (a mai Irán – a szerk.), észak-Afrikába és Európába. Az európai országok Perzsia almájának nevezték.
Franciahonban nagy népszerűségre tett szert, és legtöbb fajtáját női nevekkel illették. A francia kertészek voltak, akik bevezették az ún. „Eszpalier”(Espalier) , azaz kordonos művelésmódot.  A XVI. században már ezzel a technikával nevelték a gyümölcsfákat. Igaz, hogy Kínában már sokkal korábban alkalmazták ezt a módot, de a történészek szerint a franszoák teljesen önállóan alkották meg saját kordonrendszerüket…  Így képesek voltak megsokszorozni a gyümölcstermést. (Nagy, ipari termelés, multik…?) 

   


Bigerrau cseresznye

Június első felében érik. Főként friss fogyasztásra és exportra való, de feldolgozásra is alkalmas.Gyümölcse középnagy, vagy nagy (5-6-g), bordóspiros, keményhúsú, kissé ropogós. A cseresznyelégy nem károsítja! Bőtermő, kevés metszést igényel.
Porzó fajtái - Münchenbergi korai, Valerij Cskalov, Szomolyai fekete, Van cseresznye.
És akkor eddig. Ezek a gyümölcsfák már természetesen mind teremnek. 

Következzenek azok a fajták, amiket az elmúlt napokban már mi ültettünk. 


Bosckobak körteKis hazánkban e körtefajtának a termesztési aránya a legnagyobb. Szeptember közepén, amikor elérte a fajtára jellemző minőségi jegyeket, szedhető tartós tárolásra. A gyümölcs mérete nagy (180-280 gramm). Teljes felülete rozsdamázzal fedett, héja közepes vastagságú, száraz. Kevésbé érzékeny, jól bírja a szállítást például, ezért a kereskedők szívesen fogadják. 
Húsa fehéressárga olvadó. Íze érés után rendkívül zamatos édeskés, lédús, muskotályos jellegű. Szintén nagyon szeretem! Befőttnek egyenesen zseniális!
Fája, a szakirodalom szerint, közepes, vagy annál gyengébb növekedési erejű, igen ritka koronát nevel. 
Középkésőn (bah...) fordul termőre, viszont rendszeresen és bőven terem. Na ez igaz. 
Mint arról már írtam korábban ezt a kis csemetét három éve ültettük, és tavaly már hozott egy darab gyümit mutiba. Szerintem jóban leszünk!


A következő, a sorban két, egymást követő  csemete, már ismerős. Ők is a júniusi, ropogós cseresznyék családjába tartoznak.
Ültetésük óta (két hete) úgy tűnik szépen megindultak. Milyen szépek lesznek majd, amikor virágba borulnak néhány év múlva...!

És őket követi a sorban egy Jonagold csemete.


Genevaban (USA, New York állam), a Cornell egyetemhez tartozó Mezőgazdasági Kísérleti Állomáson állították elő. A Golden Delicious -t (Golden almát) 1943-ban porozták meg a Jonathan fajtával, s a magonc 1953-ban hozta első gyümölcseit. 1968-ban vezették be a közszaporításba. Elsősorban Európában terjedt el, Belgiumban pl fő fajta lett.
Szeptember végétől október közepéig szedhető, ami több menetben javallott. Fogyasztási érettségét a tárolás módjától függően 4-10 hónapig őrzi meg.
Gyümölcse nagy (220-250 gramm), sárgászöld alapszínén a felület 30-45%-a világospiros árnyalatú. Lédús, laza húsú, édes, gyengén savanyú, sokak szerint zamatosabb, mint a Golden alma. Szerintem is!
 Kezdetben erős növekedésű, a korai termőre fordulás és a nagy termőképesség később mérsékli a növekedést. A fa sudara erős, és domináns, de a hosszú és vastag oldalelágazások széthajlóak, szétterülő koronát képez.
Termőre fordulása korai, termőképessége megelőzi a Golden almáét. Fogékonysága a venturalis varasodással szemben közepes, lisztharmattal szemben a Goldennél valamivel nagyobb. A komolyabb téli hidegek főként a fiatal fák törzsét veszélyeztetik (bebarnul a kambium), de a beéretlen vesszőket is. A bimbók és a virágok a késő tavaszi fagyokra, sajnos, nagyon érzékenyek. 


Vajkörte

Diel vajkörte. Belga származású téli körtefajta. Október-november-ben érik, gyümölcse középnagy, széles tojás alakú, éretten élénksárga, feltűnő barna pontozással. Száraz talajon kicsi, fanyar és kősejtes lesz. Erőteljes fája görbe növekedésű, korán termőre fordul. Mind vadalanyon, mind birsen árugyümölcsösben való telepítésre engedélyezett fajta, jelenleg (1962 óta) az elszaporítás 2 %-át teszi ki, az üzemi gyümölcsösökben kb. 5 %-kal szerepel.Egyenlőre ennyi.
A fajták kiválasztásánál nem az játszott most szerepet, hogy őshonos legyen, hanem gyermekkorunk nagyszülői gyümölcsösének ízeit próbáljuk újra visszacsempészni az életünkbe. A felsorolt, általunk ültetett fajták mind ilyenek, amiket szeretünk, és amikhez kellemes, szép emlékek társulnak. És próbáltunk olyan fajtákat összeválogatni, amik bírják az itteni klíma, és föld adta lehetőségeket. Mi egy völgy "oldalában" élünk ugyanis, ezért egy kicsit speciális klímával rendelkezünk. Nem egyszer fordul elő, hogy nálunk nem esik az eső, pedig körös körben mindenhol szakad, de ugyanez fordítva is igaz. És amikor nálunk a tél végén, kora tavasszal még hajnali fagyok vannak, máshol már nyoma sincs. Vagy a környéken hatalmas szél tombol, nálunk csupán lengedez stb. És mindehhez adott a jó magyar agyagos talaj. De mi szeretjük!
És terveink közt szerepel néhány őshonos fajta telepítése is, amik egyébként most kerülnek beoltásra. Hely van, ezért a többi már mind ilyen lesz.

Ui.:
Minden, a jelen posztomban említett fajta pontos leírása megtalálható a tuja oldalán.

10 megjegyzés:

Frater Thomas írta...

A Frater Univerzum cseresznyekészleteinek feltöltésére meghívásos pályázatán Gandalf győzött. Beérés után kéretik a termést beszolgáltatni! :))

Hétvégére fagyok is lehetnek, ha EduschoSzilárd bandájának igaza lesz. Mennyire veszélyeztetheti ez a gyümölcsöst?

Gandalf írta...

Szia Frater!

A poszt utolsó gyümölcseként megjelölt Jonagoldban nagy kárt tehet egy keményebb fagy. Sajnos az előrejelzések szerint Húzsvét hétfőjén akár -3 fok is lehet... Na ez gáz. Kicsit magasabbra ültettem a völgy, vagy domb magasabb pontjára, talán ott a fagy nem tesz benne akkora kárt.
Azt már csak zárójelben említem, hogy jégtömbbel meg nem szokás locsolkodni, ugye...()
A tizedet milyen címre szállíthatom? Hol található az Univerzum központi csillaga?

Szerafina írta...

hű de szuper gyümölcsös!!! érdekes, amit a betegségekről és a kártevőkről írsz... azt, hogy azt a cseresznyét nem károsítja a cseresznyelégy, azt hogy kell érteni? nem kukacos??? :) valamiféle vegyvédelmet alkalmazol a fáknál?

Frater Thomas írta...

Hétfő reggelre a seggünk befagyott, pedig én az Alföld közepén lakok. Rokonoknál Parádsasváron meg hó is esett. Felétek mi volt a helyzet?
A tized gondolati közvetítés útján fog a központi csillagra eljutni. :)

Gandalf írta...

Szerafina, a középkésői és késői érésű cseresznye egyik legveszélyesebb károsítója az európai cseresznyelégy. Általában május, június hónapban rajzanak, és párosodás után a gyümölcsök húsába fecskendezik petéiket, a kis nyűvek. Azokat a gyümölcsöket, melyekbe egy dög már betette a tojást, feromonnal jelöli meg, hogy újabbat oda már ne rakjon. Így egyetlen rovar is képes akár a cseresznye termésének 50- 100%-át elpusztítani. Ez a meggyen is elérheti a 25- 40%-ot. Különösen a kései fajtákon magasabb a kár lehetősége. Tehát igen, kukac.

Gandalf írta...

Ilyenkor tavasszal lemosó permetezés ajánlott.

Gandalf írta...

Frater, sajnos elfagyott a teljes cseresznye és barackállomány, lévén, hogy -6 fok volt az elmúlt éjjel... tized...?

Frater Thomas írta...

Basszus. :(

A tized majd jövőre. Tudod, ami késik elmúlik.

Laci írta...

Pórszombat messze van tőletek? http://zalaihirlap.hu/fokusz/20120324_gyumolcsolto_boldogasszony

És itt vannak mindenféle programok kerttel/gyümölcsössel kapcsolatban:
http://www.elotisza.hu/hirek/2012/02/19/tanulokert-halozat-es-tanulni-a-kertrol

Gandalf írta...

Szia Laci!
Igen Pórszombat viszonylag messze van. Mi dél-Zalában vagyunk, majdnem Somogy megye, Pórszombat pedig É-Zalában szinte vas megyében. Tőlünk Nagykanizsa 11 km, Somogy megye határa pedig onnan sacc/kábé 6 km.
Köszi a linkeket, megnéztem. Érdekes ez a Tündérkert dolog!