2012. május 14., hétfő

Mini sziklakert

 A kora tavaszi fagyokat tényleg tökéletes állapotban átvészelő vilmoskörte fánk (ahogy korábbi posztomban írtam, rezisztens) mellett alig egy méternyire található a vízóraaknánk. Szerettük volna már régóta kevésbé hangsúlyos látvánnyá silányítani jellegzetes betontömbjét, ezért terveztünk mellé, szinte rá, építeni egy kis kertecskét. Az elmúlt szomorú hetekben aztán megvalósítottuk.



A körtefa alatt és az akna közvetlen közelében kb. 15 cm mélyen kiszedtem a földet, ezáltal szeretném elérni, hogy az eredetileg ott élt füvek gyökerei tűnjenek el onnan. Nem szeretném, ha minden óvintézkedés ellenére elgazosodna!
Akácból készült ágyásszegéllyel határoltam, majd következő lépésként belefektettük a sziklákat, amiket Zirc mellől, a Balatonfelvidékről hoztunk pár éve egy barátommal, pontosan ilyen célzattal. Ott szabadon fekszenek a szebbnél szebb sárgás árnyalatú sziklák, csak pattintani kellett belőlük. Azután új termőföld réteggel töltöttük fel a kis gödröcskét. 
Következhetett az előre megvásárolt, illetve saját kertünkből is származó növények elültetése.


Azután vastag fekete fóliával (majdnem tófólia minőség, csak töredéke árban, mindössze 70 Forént/m2) leterítettük a szabadon maradt helyeket.

Majd akciósan vásárolt fenyőkéreggel terítettük be az egészet. 




Az akna felől végül nagy szemű kővel határoltuk. Szerintem elég érdekes kinézete lett, és a funkcióját, miszerint elterelje a figyelmet a betonról és az aknafedélről, betölti. Nemcsak betölti, de előkertünk egy kis gyöngyszemévé vált.

   

Azon gondolkodom, hogy az egész szabadon maradt betonfelületet valahogy be kéne ragasztani ezzel a nagy szemű kaiccsal... Érdekesen hatna az aknafedél a sok kaics közt...

4 megjegyzés:

Szerafina írta...

nagyon klassz lett! a folia miert kell a mulcs ala? (bocs, biztos valami trivialisat kerdezek...) :)

Gandalf írta...

Szia Szerafina!
Azért kell, hogy az esetleg benn maradt gazok, füvek ne tudjanak kinőni. Így utólag belegondolva, lehet, jobb lett volna, ha geotextiliát terítettünk volna le. Bár a fólia miatti kiszáradástól így sem kell félnünk, mert egyrészt csapadékos az idő mostanában, másrészt pedig locsoljuk, ha kell.

Szerafina írta...

ó, mar ertem, koszonom! akkor tkp par ev mulva kivehetitek a foliat akar, vagy helyenkent kivaghatjatok, hogy jobban erje nedvesseg? utana eleg a vastag reteg mulcs? nagoyn klassz kertetek van!

Gandalf írta...

Köszi! De még csak alakulóban van. Nagyon sok munka lesz még vele, pl. támfalak építése, kerítések építése, újabb fajok ültetése stb.
Szerintem, ha olyan kertrészt akarsz, ahol soha nem akarod, hogy nőjön gaz, vagy fű, csak az, amit te ültettél, akkor mindig kell geotextilt, vagy fóliát teríteni. Azért is hasznos egyébként, mert megtartja a nedvességet is, így nem szárad ki könnyen a növények földje.