2012. október 10., szerda

Járólap

 Nos hát akkor több hetes kihagyásom után következzen az a lépés, amit már régóta tervbe vettünk. Járólapozás.
Az anyagbeszerzés ugyanazon bevált módszer szerint történt megint, azaz hétről hétre, hónapról hónapra vásároltunk meg minden anyagot az előre megbeszélt tervezet szerint. Dénes barátommal (kőműves) meghánytuk vetettük a szükségleteket, oszt hajrá.

Néhány héttel ezelőtt aztán összeállt minden és nekiláttunk.
Íme a kezdő felállás:



Az első képen látható az új beépítés és egy betoncsík. Eme csíkra azért volt szükség, mert néhány sor cementlapot fel kelletett szednem, hogy a régi terasz és a folyosó közötti szintkülönbséget megpróbáljam semlegesíteni. (Csak próbáltam, mint kiderült.)
Természetesen mindent szét kellett pakolni.


Előkészülni, felhasználandó anyagokat bekészíteni.


Üzemanyag feltöltés.



Munkaplaccok kialakítása, úgymint csempevágó -


flexpad -



keverőplacc -
Ide tessék elképzelni egy Skil márkájú, kétkezes keverőszárat, néhány zsák flexibilis ragasztót, néhány vödröt vízzel, kettőt pedig bekevert maszórival, mindez egy betonplaccon. (Valahogy elfeledtem lefotózni na.)
És akkor a lépések.
Először is minden burkolandó felületet előző este lefekvés előtt lekentem Sakret tapadóhíddal, ami megszáradva egy érdekes gyöngyházfényű felületet alkot és nagyban elősegíti a ragasztóanyagok megtapadását. Egészen pontosan három helyiség burkolását végeztük el - konyha, nappali, előtér (vagy előszoba-folyosó, mindegy).

 

Aztán megkezdtük a burkolást.
Lekerültek az első lapok - a konyhával kezdtünk -


Majd a többi - 

Aztán a nappali következett - 



Ja és természetesen minden diagonálban. A háromnaposra tervezett munkaturné első napja ezzel lezárult. Másnap kora reggel a konyha és a nappali fugázásával kezdtünk. Viszonylag gyorsan, úgy kettő és fél, három óra alatt végeztünk is.  


Aztán következett az előtér.


Sakrettel az előző este utolsó mozzanataként persze lekenve. Aztán a lapok...


A terméskőhöz és a kályhához érve kezdődtek a problémák, illetve a pepecs munka. A lapokat úgy vágtuk, hogy azok kövessék a terméskövek íveit, vonalait. Erősen belassult a munkatempó emiatt, de nem mondom, hogy nem számoltunk ezzel.


A poszt elején jelzett betoncsíkot végül, kőműves barátunk ajánlatára, nem diagonálban fektettük végül, hanem hálóban. Kettős szerepe van e hálónak, egyrészt jelöli a térbeni funkcióváltást előszoba és folyosó között, másrészt így volt célszerű áthidalni az enyhe szintkülönbséget a folyosó és a tavaly beépített terasz között. Először nagyon idegenkedtem a dologtól, de aztán ma már kifejezetten tetszik.


És végül elkészült ez a rész is.

 

Minden térbeni elválasztást végül hálóban lerakott burkolattal "jelöltünk".




És ezzel a mozzanattal zárult a turné második napja. 
A harmadik napra az előtér kifugázása, és a konyha csempézése volt betervezve. A néhány éve újonnan felvakolt konyhafalat meg kellett kaparni, hogy a flexibilis ragasztó rendesen "üljön" meg rajta, s a csempék ne csússzanak le.


 
És igen az egyik lap megmozdult, így újra le kellett rakni.
A lekapart falrészt is lekentük a tapadóhíddal, aztán mehetett rá a csempe.


Néhány gyümölccsel díszítve.


A csempézéskor estek be pesti barátaink is kicsit körülnézni. Megvendégelni ugyan hirtelen nem tudtuk őket, de végül is nem bánták. (Elmondásuk szerint pihenni érkeztek három napra kis falunkba, de az első nap kora reggelén már a kisflex hangjára ébredtek a szomszédban... :D )

Végül, rövid tanakodás után, az ablakpárkányok belső felére is ugyanez a homokszínű lap került.


Így kellemesebb hangulatot kelt.
Befejezésként kifugáztuk a csempét is és ezzel háromnapos turnénk végére is érkeztünk. 





         

9 megjegyzés:

csibe írta...

És tényleg ugyanaz a konyhacsempe! :D
Ti is nagyon szépek lettetek, és naggyon tetszik a konyhabútorotok is!!!
(nem mellesleg, nálunk is Dénes nevű kőmíves burkolt ;)

Gandalf írta...

És még a kutyáink is hasonlóak...

Anyavirág írta...

Nagyon szép lett, sokkal melegebb lett az új burkolattal a hangulata. Egy "kényszermegoldás" néha nagyon jó lehet.:-)
Ja, és csatlakozom a konyhabútorotokat csodálók táborához.:-)

Névtelen írta...

Hello Gandalf! Egy ideje olvasgatom a blogod! Hasonló házat szeretnénk venni, pontosabban szerintem ugyanilyet:)! Egy-két kérdésem lenne hozzád, mint Kádár-kocka szakértőhöz!:) Megírnád az e-mail címed?! Előre is köszi!
Gyuri

Gandalf írta...

Anyavirág köszi a dicséretet!

Gandalf írta...

Szia Gyuri!
Jobb oldalt fölül a profilképem alatt találsz egy "teljes profil megtekintése" elnevezésű linket. Ha rákattintasz, akkor a profil oldalt nyitod meg, és a profilkép alatt megtalálod az Emil elérhetőségem "Email" címszó alatt. Ha rákattintasz, akkor meglátod az emilem.
Köszi a kitüntető megnevezést, de én nem nevezném magam szakértőnek. Csupán csak egy tulaj vagyok, s mivel anno nem találtam kádárkockás irományokat, ezért belevágtam e blog írásába. Ettől függetlenül persze, ha tudok szívesen válaszolok bármely kérdésedre. Várom leveled!

Névtelen írta...

Kár a cementlapért...

matthewkorby írta...

Kedves Gandalf!

Közel négy év távlatából hogy viseli a használatot a burkolás? Nem vált fel sehol a burkolólap? Szeretnék én is hasonló módon cementlapra burkolni és kíváncsi lennék a véleményedre/tapsaztalataidra!
Köszönöm előre is!

Névtelen írta...

Pont erre gondoltam én is, milyen jól mutattak volna fehér fallal és a hozza illő bútorokkal...