2012. november 11., vasárnap

Alaprajz

 Egyre többen kerestek, kerestetek meg azzal az észrevétellel, hogy nincs poszt az alaprajz változásáról a blogon. Tényleg nincs, ezért most pótlom ezt a hiányosságot. 

6 évvel ezelőtt egy tipikus elrendezésű kockaházat vásároltunk meg. Két szoba az utcafront felé (ha ma építkeznék, biztos nem az utcafront felé néznének a szobák), mellettük fürdő és wc egyben, és a szobákkal szembeni oldalon a konyha, és egy tároló helyiség.


A fenti rajz az eredeti állapotokat mutatja. (Az alaprajzokat egyébként az alaprajz.com oldalon készítettem. Ez egy teljesen ingyenes, könnyen kezelhető felület.)
A két szoba tehát az utcafrontra néz, az udvar pedig a bejárati terasz előtt és a konyha mögött található. Mint látható, a konyhának nincs udvari ablaka(!). Ilyen elhelyezést nagyon sok helyen láttam, látok. Nem tudom ezt anno ki a franc találta ki, de nagy mágus volt az illető, az biztos. Egy ház, aminek nincs az udvarra néző ablaka... semekkora. Ugyanis az ablak, ami található rajta, az a szomszéd ház hátsó falára néz. Csudálatos... Annál inkább érthetetlen ez számomra, hiszen ha belegondolunk, akkor az udvarban voltak a jószágok, ólak, a raktárak, pince, kukoricagóré, miegyebek. Ezekre ugye mind nem kell rálátni, hiszen elég az a szerencsétlen gugya, amelyik egy három méteres láncon éli becses, dicsőséges életét... Na mindegy, ebben nem akarok jobban elmélyedni, mert számosszor megfogadtam, hogy nem akarom megérteni a megérthetetlent.
Az épületen a külső falak kivételével a jelenleg két függőlegesként látható fal a tartófal.Tehát ami a szobákat elválasztja a folyosótól, illetve ami a konyhát elválasztja szintén a folyosótól. Mi ugye mindkettőhöz hozzányúltunk, de előtte kikértük szakember tanácsát. Én azt mondom, hogy jó ötletekkel bátran hozzá lehet nyúlni ezekhez a tartófalakhoz. Mivel az épület maga egy kompakt forma, négyzetalapú, teljesen jól alakítható benne a tér. Sokan ezzel nem értenek egyet. Szerintem viszont a négy főfal közt azt csinálsz, amit akarsz. Úgy gondolom, annak ellenére, hogy óvatosan tettük, de sikerült teljesen modern, jól szeparálható, vagy éppen jól egy légtérbe kerülő tereket kialakítani. Azt hiszem sikerült elég jól rendezni a teret annak ellenére, hogy a lakás egyik fele, a szobák, teljesen megtartotta eredeti funkcióját. Igazából a háznak nincs is olyan része, amihez ne nyúltunk volna hozzá, ne alakítottunk volna rajta. Illetve de van, a padlástér. Az egyenlőre még "érintetlen". 

Íme a jelenlegi alaprajz:


A bejárattól haladva befelé - 
Az eredeti kis fedett terasz hozzá lett építve, nyitva a lakás belső teréhez, és kapott egy új, fedett lépcsőfeljárót. Tovább haladva a szobák. Amik válaszfala ugye szét lett bombázva, hogy új kémény épülhessen a cserépkályhának, és vasbeton áthidalók új rendszere által magának a cserépkályhának a helye is ki lett alakítva. Aztán megépült a kályha is. A folyosón szemben, a szobák mellett található a fürdőszoba. Ezt ugyan eddig még szintén nem posztoltam, de hatalmas átalakuláson ment keresztül ugyanazon négyzetméternyi területen. Teljesen máshová kerültek a vízvezetékek, a mosdó, a kád, a mosógép. A bojlert, ami a meleg víz előállítására szolgál, pedig kiraktuk innen, ezáltal nem csúnyálkodik a falon, és nem foglal fölöslegesen helyet. Közvetlenül a fürdő mellett, az eredeti állapotokon látható, volt egy hosszú, folyosószerű raktárhelyiség, ami kicsit spájzként is szolgált az előző tulajok idején. Na ebből leválasztottunk egy kis részt, amiből kialakítottuk az új "kétbetűs" helyiséget, a fennmaradó rész pedig valóban spájzzá avanzsált. Ezen munkálatok esetén nem csak falazásról volt ugye szó, hanem teljesen új vízvezetékrendszer kiépítéséről, és teljesen új szennyvízrendszer kiépítéséről. És új villanyrendszerről is...
A cserépkályhával szemben, a tartófalon nyitottunk egy nagy boltívet, így valamelyest megnyitottuk a teret az új nappalihoz, mégis szeparálva van az intim zónától. A nappaliból pedig szintén egy ugyanilyen méretű boltív alatt jutunk az új konyhába, így egy légtérbe került a konyha a nappalival. A hátsó egykori hosszú helyiségből megmaradt rész lett a spájz, ami magában rejti a hűtőt, hogy ne a konyhában foglalja a helyet, és a korábban már említett bojlert is. 
Bár a változás a két alaprajz között nem túl sok, mégis asszem elég szembetűnő. Nem is annyira átalakítással, mint térrendezéssel sikerült kicsit alakítani a belsőn. Bár mindegy minek nevezzük...
Egy dolog, ami zavar, hogy jelenleg nincs külön étkező. Ezt egyenlőre a nappali konyha felőli sarkában oldottuk meg. De a tervek közt szerepel ennek a megfelelő megoldása is.


6 megjegyzés:

Laci írta...

Ügyesen megcsináltátok! Látom, hogy a konyha ablakot megnagyobbitottátok. Hátrafelé nem akartatok ablakot berakni?
Mi baj van az utcafronti szobákkal? Nagyforgalmú főútra néz? A multkori kép szerint van egy kicsi előkert is + szintben is kiemelkedik a ház az úttesthez viszonyitva.

Gandalf írta...

Szia Laci!
De rég "láttalak"!
Köszi a dicséretet!
Hátrafelé is be lett építve egy teraszajtó, ami a konyhából nyílik. Egyenlőre ennyi.
Az utcafronti szobákkal az a bajom, hogy pont az intim zóna "néz" az utca felé. Kicsit zavaró, annak ellenére, hogy a ház kiemelkedik. Én inkább annak a híve vagyok, hogy a szobák az udvar felé nézzenek, akár közvetlen kertkapcsolattal. Forgalom bár akad, de nem zavaró.

Névtelen írta...

Érdeklődnék,h menyibe van egy ilyen Kádár kocka felújítása?

Válaszát előre is köszönöm!

Ádám

Gandalf írta...

Szia Ádám!

A mi esetünkben 5,5 millió volt a vételár, és 2 - 3 millió között költöttünk rá eddig.
Felújítás esetén rengeteg pénzt megspórolhat az ember, ha maga végzi el azon feladatokat, amiket képes megcsinálni. Pl. régi festékréteg lekaparása, aztán glettelése, festés, néhány egyszerűbb bútor elkészítése, vagy villanyszerelés esetén a fal vésése(vezetékek, konnektorok helye), az új Bergmann csövek behelyezése, de akár még a vezetékelés is elkészíthető házilag, csak a bekötéseket kell megcsináltatni szakemberrel ... Csak ezzel több százezret, akár 1 milliót lehet spórolni.

Aranyalma írta...

Vigasztaljon az a tudat, hogy az utcafronti szobás kockáknál a legübergázabb megoldás még mindig az amikor nincs még az a falatnyi előkert sem.
Nyáron nem tudsz nyitott ablaknál békésen aludni, mert az jár a fejedben, hogy ugyan bemászik é valaki vagy sem.

Gandalf írta...

Aranyalma - Én mindig nyugodtan alszom, hiszen a Brúnó security system 24 órában, folyamatos műszakban működik, és a birtok, ill. ház bármely pontját bármely időpontban figyeli, s gyakorlatilag néhány ezredmásodperces csúszással azonnal lereagál mindent. :D Hozzánk csak a madarak járhatnak be következmények nélkül. Őket a rendszer valamiért szereti, és figyeli, és úgy tűnik ez fordítva is így működik. A madarak egészen maguk mellé engedik néha az ellenőrző szervet. :) Egyébként még a családtagok sem élvezik e bizalmat egyik részről sem.
A kis előkertben pedig nemsokára komoly változások fognak történni, ami egy későbbi posztban lesz olvasható. :)