2013. január 27., vasárnap

Madáretető project - Update

 Jelentem, kisebb keresőmunka után sikerült beazonosítanom a barnás, foltos madárkát, amit említettem az előző posztban. Íme -

 A neve Coccothraustes coccothraustes, azaz Meggyvágó.

Nem olyan, mint egy aranyos, nagyra nőtt papagáj??
Mint megtudtam a Wikipédiáról, ez a madárka kb rigó méretű, csak tömzsibb azoknál. Európa és Ázsia területén őshonos, tehát nálunk is. Amint látható, szép színes - a fahéjtól a sárgán, barnán keresztül a kékesszürkéig... Magevő madárka, főleg kemény magvak, vadcseresznye, kökény, juhar és kőris terméseit, rügyeit fogyasztja. Nálunk a szotyit tolja "két pofára" előszeretettel. 
Magyarországon rendszeresen fészkelő, állandó madár, de az állomány egy része elvonul délebbre a tél beálltával. Ilyenkor vándorlásai során akár Alaszkába is eljut. (Asszem kicsit benézi az irányt...). 
A Természetvédelmi Világszövetség értékelése szerint jó kilátásokkal bír a faj. Az európai állomány stabilnak mondható, itthon Magyarországon védettséget élvez, eszmei értéke 10 000 Forént. 


Örülök, hogy ő is mindennapos vendég lett nálunk!

4 megjegyzés:

Hobbikertész írta...

Cuki ez a madárka.
Várhatóan nálunk jövőre indul a madáretető projekt. A te leírásodat megjegyeztem. :)

Gandalf írta...

Köszi! Ahogy látom, do it yourselfben te is ott vagy. :)

Piszke a Birtokról írta...

ez de gyönyörű madár. szerintem sosem láttam eddig ilyet.

Gandalf írta...

Piszke, először én is azt hittem, de őszintén, hogy papagáj, aki valahogy megszökött a gazdájától... Csak a csőre volt fura, meg a pofikája. Utánagúgliztam kicsit, oszt lám.