2014. október 5., vasárnap

Sövény

Rég jelentkeztem... Mondhatnám mentségképpen, hogy annyi a dolgom, hogy nincs időm posztolni, (nem tudom mi történt, de rengeteg ember szeretne bútort felújítani... ), de úgy döntöttem, hogy mondom is. Izé, írom is. Na, de a sövény...

 Eddigi "fain" kis életem folyamán kétszer telepítettem nagyobb mennyiségű sövényt. És egy ízben csak pár tövet. 
A legelső esemény még a szülői házhoz kötődik, ahol is édesapámmal telepítettünk fagyal sövényt. Az eljárás menete az volt, úgy 20 éve, hogy apu beszélt valamelyik cimborájával, akinek már volt sövénye, és az illető elárulta a tutit. Ennek megfelelően egy tavaszon autóba ültünk és elhajtottunk egy közeli diszkont üzlethez, ahol egy elhanyagolt részen egykori térelválasztó elemként vadult a fagyal. Nosza lemetszettünk belőle egy jó vödörre való, kb 30-35 centi hosszú, már fásodott szárú ágakat. A nagyon hosszú, akár méteres ágakat sem hagytuk ki, azokat elvágtuk három felé. Aztán a szerzeménnyel hazatértünk fülig érő vigyorral az orcánkon, miszerint ingyen lesz faxa sövényünk. Arra már nem emlékszem, hogy vízbe tettük-e az ágacskákat. Csak arra, hogy a házunk előtt a néhány évvel korábban befejezett építkezést és tereprendezést követően egy frissen, építési törmelékkel és földdel feltöltött terepre szántuk a sövényt kerítés gyanánt. Emlékszem egy ásó segedelmére. Az ásót a földbe szúrtuk, s az ezáltal keletkezett finom "repedésekbe", hézagokba dugdostuk bele az ágacskákat. Semmi varázsszert nem használtunk. Egyszerűen ledugdostuk őket, persze tudományos formában, apu erre mindig adott :) , azaz a töveket két sorban, szigorúan 30 centire egymástól, és cikk-cakk alakzatban. Illetve de, mégis használtunk egy varázsszert, a centipétert. Ezek után már csak öntöztük, szinte napi rendszerességgel a leendő sövényt, ami szépen, lassan gyökeresedni is kezdett. Ezt jól mutatta az újabb rügyek, majd kis ágkezdemények, levélkék megjelenése. Amikor egy-egy ágacska úgy 10 centinél magasabbra kezdett volna nyúlni, egyszerűen kicsíptük belőle a legújabb hajtáskezdeményt. Így arra sarkalltuk a kis növénykéket, hogy erősödjenek, terebélyesedjenek.


A második esetben egy építési telek (saját) utcai és szomszéd felőli kerítését oldottuk meg. Az eljárás ugyanaz volt, mint a legelső esetben, annyi különbséggel, hogy azt már egyedül telepítettem. Mindkét sövény beváltotta a hozzá fűzött reményeket és gyönyörűen funkcionálnak.
Egy valamit azonban hozzá kell fűznöm a fagyalhoz. Szinte minden fórumon felhozzák, hogy örökzöld. Nos, én ezt cáfolom, bár nem teljes meggyőződéssel. Tényleg sok helyen láttam már télen is zöldellő fagyalt. Ellenben nálunk nem az. Hogy miért? Két dologra tudok gondolni. Vagy azért, mert völgyben élünk, így a fagyal is, és a télen lehúzódó, itt lent a völgyben megrekedő fagy miatt dobja le a lombozatát, vagy az ültetési eljárás folyományaként teszi ezt. Nem tudom. De talán az előző feltevés a helyénvaló, hiszen nagy hidegben fagyási sérülések látszódnak a növényeken, amik azonban a tavaszi napsütés első sugaraival azonnal semmivé foszlanak, és ezer meg ezer szám jelennek meg az apró, életerős rügyek, amik néhány nap, hét leforgása alatt zöldbe borítják újra a növényeket. Szóval no para, csak hát azér' télen is élvezném kicsit a zöldet. Ja, tudom, utazzunk el Új-Zélandra...

Harmadik esetben itthon ültettem néhány tövet a kerítés mellé. Az volt a szándékom, ide s tova már 8 éve, hogy a jelenlegi csodaszép szoci fémkerítésünket váltsam le vele. Azonban Brúnó, aki időközben ideköltözött hozzánk, a kerítés mentén jelölte ki az útvonalat, amit naponta többször is bejár hol egyik, hol másik irányból, s így az útjába eső növényeket nemkívánatosnak ítélte, amiket aztán rövid úton el is távolított. Íly módon mindösszesen 6 tő, 6 növény maradt meg az utcafronton a Vilmoskörtefa társaságában.

metszés után
Ma már tudjuk, hogy a sövény és a fa együttesen fain kis árnyékot ád Őkutyaságának az feje fölé, csökkentve ezáltal az Nap melengető nyári sugarinak kártékony hatását. :D


Tehát a 6 növény élete így megmagyarázódott. :D
Amint az egyik fenti képen is látható, ez a néhány tő egy sorban maradt fenn, és mégis ugyanolyan burjánzó, és gyors, nagy növésű, mint két sorba ültetett társaik. Ezidáig úgy gondoltam, egy húsz éves tapasztalat folyamán, hogy a fagyalt két sorban köll elültetni, mer' csak. Azonban ez az egy sor cáfolja ebbe vetett hitemet. Utána is gúgliztam, oszt találtam is rá magyarázatot. De ettől függetlenül én megmaradok a jól bevált két sorosnál...
Ezt a néhány tövet hagytam megnőni kissé, úgy addig, míg az ágak elérték a fa magasabb lombkoronáját, oszt néhány héttel ezelőtt megmetszettem. Újra a már fásodott ágacskákat részesítem előnyben, de most a telepítés során hagytam benne fás szárú, de zöldben végződő ágakat is. A hosszabb ágakat megint csak két, három felé metszettem el, így kaptam két diszperzites vödörre való ágacskát.Természetesen a kiválogatás szigorú feltételekkel, szigorú ellenőrzés mellett zajlott.

Az ágak tehát vízbe kerültek, ahol is szívták magukat néhány napig. Aztán a sövény, mely most a telek felőli oldalra van szánva, helye kijelöltetett, majd felásatott. Úgy döntöttem, miután több helyen is olvastam, meg hát más növényekkel is így szokás ugye, hogy most megdolgozott, megmozgatott földbe ültetem. Legalábbis egy részét, hiszen most nem kell közel negyven méteren telepíteni. A többi rész léckerítéssel van tervezve.
A terep előkészítése után vetettem be a varázsszert, amiről több felől hallottam, és olvastam, s úgy döntöttem idén kipróbálom.


Minden kis ágacskát ebbe a gyökereztető hormonporba mártottam, s úgy tettem a földbe.


Természetesen két sor, cikk-cakk. :D
Néhány sort ültettem a kiskert szélére is.


 Erősen kíváncsi leszek az eredményre. De, hogy biztosra is menjek kicsinyég, ültettem jó pár ágacskát "konténerbe", azaz virágládába is. Ja, meg a fenyőoskola mellé is ültettem ágacskákat, hátha.
Oszt akkor tavasszal majd jön a beszámoló az eredményről. Akármilyen is legyen az. Könyörtelenül. 

7 megjegyzés:

Holdgyöngy írta...

Hiányoltalak, várom a beszámolód. Nálunk a kutya túr, kapar, ás, mindent és mindenhol. Amíg a tuják alatt tette, a fene bánta, de már terjeszkedik, mint a multik.

Piszke a Birtokról írta...

Hinnye, de jó, hogy olvaslak, errôl jutott eszembe, hogy tegnap felbehagytam a fagyalmetszést és várnak rám a csihatagok. Mostanra már vödörben vannak. Gyökereztetôpor nagy jóság!

Aranyalma írta...

Nemhogy örülnél, hogy lassan kezdi értékelni a jónép a régiszépésjókopott bútorokat :-)

https://www.youtube.com/watch?v=86mcFm2-rxE

Gandalf írta...

Sziasztok!

Holdgyöngy - Brúnó esetében ez csak akkor működik, ha 4 cm átmérőnél nagyobb darab élelmiszert kap a fogai közé. Akkor egy darabig mászkál fel, s alá, szájában a kajával, oszt végül kiválaszt egy helyet valamelyik virágágyásban, vagy sziklakertben, és serényen feltúrja azt, hogy a kincset eltüntesse... Aztán jön a következőért.

Piszke - Ezek szerint te már tudol valamit. ;)

Aranyalma - Ha értékelem, az a baj, ha nem értékelem, az a baj. Ha kárpitozom, az a baj, ha nem csinálom, az a baj. Ha pártvezér lennék, az a baj, ha én lennék a köztársasági elnök... ja az nem lehetek, mer' nincs összeollózott szakdolgozatom, az is baj... :D

Aranyalma írta...

Ugye? Erről beszéltem! :)

A sövényről nem is írtam. Ez egy nagyon jó ötlet: "egy tavaszon autóba ültünk és elhajtottunk egy közeli diszkont üzlethez, ahol egy elhanyagolt részen egykori térelválasztó elemként vadult a fagyal"
Alkalmazni fogom a technikát. Ezóta már nem csak az árokpartokat lesem menet közben hanem a körforgókat, közparkokat, tecsókat.... a végén nem lesz szabad a volán mögé üljek, mert lassan ön és közveszélyes leszek, mert nem az utat, hanem az út szélét bámulom egyfolytában...

Piszke a Birtokról írta...

@Aranyalma: ne aggódj, emberem autóból is gombászik, tök hétköznapi, a 60-70-nél satufék majd visszatolatás :D na jó, kevéssé forgalmasak az utak mifelénk. Sövényt viszont könnyebb elôre észrevenni ;)

Gandalf írta...

Piszke, Aranyalma - Satufék nálam is működik, aztán képes vagyok 1-es fokozatban "sétálgatni". Ez általában akkor működik, ha olyan faluba, vagy városrészbe érkezem, ami valamiért érdekes a számomra. Vagy a településrendezés miá, de inkább a házakat, kerteket, növényeket, kerítéseket sasolom. Tegnap Nagykanizsa egyik külvárosában volt dolgom, ahová párom is elkísért (na, vajon bútoráthúzás ügyében jártunk? :D ). Az egyik kis utcából kikanyarodván léptem bele a fékbe. Amerre csak elláttam, rendezett családi házak, utcai frontok, dús növényzet... Nem kellett több. Ahogy rükvercbe raktam a váltót, megszólalt egy hang mellettem: Most ne! Nagyon kell pisilnem... Na de next time! :D