2011. augusztus 13., szombat

Cserépkályha


Így tervezzünk cserépkályhát

 A cserépkályha az egyik legrégebbi fűtési megoldás. Külső rétegét mázas csempe alkotja, a tűzteret, a kályhabelsőt samott téglával rakják ki. Ennek a téglának a jellemzője a rendkívül nagy hőállóság és hőtartó képesség.
A cserépkályha ajtói öntött vasból készülnek, egyeseknek vasból készült keretük van. Legjobb megoldás a normál méretű kisajtó, ez ugyanis kisebb hőveszteséget okoz, mint a látványos, nagy kályhaajtók.
A cserépkályha falvastagságától függően változik, hogy a kályha felülete mennyi idő alatt forrósodik át. A leggazdaságosa
bb és egyben a legnehezebb építési mód, amikor a falvastagság 7–10 centiméter. A könnyű építésű cserépkályha felfűtési ideje kb. egy óra, ellenben a nehéz építési módúnál ez az idő meghaladhatja a két órát is.


És arról nem is beszélve, hogy micsoda látványelem! Már persze, ha sikerül okosan elhelyeznünk a rendelkezésünkre álló térben. Okosan, hiszen nemcsak az a lényeg, hogy jól mutasson, hanem elsősorban a fűtési jellemzőit is igyekezzünk kihasználni! "Ez bútor!" - ahogy kőmíjes barátom, Dini jellemzi.

Nincsenek megjegyzések: