2011. augusztus 23., kedd

Megbúvó régi családi ház


 A Családi Ház Blogon bukkantam a következő cikkre, amit Peer András, a blog szerzője írt. Kis hazánkban több, mint kétmillió családot érinthetnek e sorok.


régi családi ház felújításÚj házat építsek, vagy egy régit vegyek meg és újítsam fel?

Nagyon sok tényező befolyásolja a helyes döntést. Ebben a bejegyzésben egy olyan háztípust mutatok meg neked, amely ott van nagyon sok utcában. Biztos vagyok benne, hogy te is számtalan alkalommal elsétáltál már mellettük.

Első ránézésre semmi különlegeset nem találsz rajtuk. Éppen ez teszi nagyszerűvé őket. Nagyon könnyen és viszonylag olcsón alakíthatóak át egy igazi energiatudatos családi házzá.

Mitől alkalmas ez a háztípus egy energiatudatos felújításra?

  • Egyszerű, letisztult a formája (kompakt kialakítás),
  • Több jó minőségben épített példány található,
  • A legtöbb már vasbeton födémmel készült,
  • A falai leginkább kisméretű tömör téglából épültek,
  • Statikailag megfelelőek,
  • Van teljesen alápincézett változata is,
  • Sok van belőle.


felújítás családi házak tégla falakMit jelent a kompakt forma? Ezen a háztípuson nincsenek kiugrók, beépített teraszok, tornyok, vagy az épületbe benyúló bejárat. Gyakorlatilag négy teljesen sík fal határolja a lakóteret, jellemzően az utcafronton két szimmetrikus ablakkal. Ennek köszönhetően a külső falfelülete minimális az alapterületéhez viszonyítva. Így a téli hidegben a lehető legkisebb felület van kitéve a hideg időjárásnak. Ez az egyszerűség a hőszigetelés kivitelezésénél is jelentkezni fog, mert kevesebb lesz a hulladék és gyorsabban lehet dolgozni.

tégla falak családiEzek az épületek általában a 60-as években épültek kisméretű tömör téglából. Ez a falszerkezet homogén és statikailag jó állóképességű. Nem lesz olyan problémád, mint a mindent bele falakkal (amit a környéken találtak: kő, tégla, törmelék, megkötött cement, stb). Mindegyik határoló falnak azonos a hőátbocsátási tényezője, így a terveződ pontosan tudja méretezni a hőszigetelést. A vasbeton födémnek köszönhetően nem kell aggódnod a faszerkezet állapota miatt.


Nem akarsz egy ilyen régi unalmas házban lakni?

felújítás családiMegértem. De mielőtt végleg elveted ezt az ötletet, nézd meg a képeket, amit a szomszéd utcában készítettem. Ezt a házat teljesen felújították. Szinte rá sem lehet ismerni! Raktak rá új tetőt, új nyílászárókat kapott és homlokzati hőszigeteléssel látták el. Még egy előztetőt is építettek a bejárat elé. Az egész ház nagyon harmonikus és modern. A színvilága is teljesen megváltozott.


családi házak felújításMondhatod, hogy ebből soha nem lesz új ház! Nem lehet vele elérni azt a hőszigetelő képességet, mint egy új építésű családi háznál. Igazat is adok neked! De ez csak a dolgok egyik oldala. Nem véletlenül használom az energiatudatos szót. A cél az, hogy minél kisebb mértékben terheljük meg a pénztárcánkat és a környezetünket úgy, hogy a kényelmünk nem csökken!

Az ilyen fajta házakat viszonylag alacsony áron meg lehet vásárolni. Ha a vételárhoz hozzáadod a teljes felújítás költségét és az elkövetkező 20 év fűtési költség különbségét, még akkor is alatta maradsz egy új ház felépítésének az áránál. Azt sem szabad figyelmen kívül hagynod, hogy a ház elbontásánál keletkező építési törmelék szennyezőanyag, ami terheli a környezetet.

Milyen korlátai vannak ennek a háztípusnak?

Általában 2-3 szobás változatok épültek belőle. Ha ennél nagyobb házra van szükséged, akkor ez nem neked való. Mint minden régi háznál, ennél sem tudod tökéletesen szigetelni a házat alulról (alapok, aljzat, stb.). Nagyon körültekintően kell kiválasztani a megfelelő épületet, mert a vakolat és a festék nagyon sok mindent el tud takarni.

Jó tervezést és megvalósítást!

Nincsenek megjegyzések: