2012. február 12., vasárnap

Terasz beépítés, új bejárat

 Tavaly ősszel jutottunk el odáig, hogy egy régi nagy vágyunkat teljesítsük ismét. Úgy döntöttünk, hogy a lakás bejárataként szolgáló kis fedett teraszt beépítjük, s ezzel nyerünk egy valódi előszobát. A tervek már évek óta érlelődtek...


Sajnos az évről évre megerősödő gyönyörű futórózsát ki kellett vágnom ahhoz, hogy a munkálatokat elkezdhessük. Máshol talán új életre kelhet. Talán...Komoly gondolkodás, és hosszas mérlegelés után álltunk neki az alapozásnak. Sokat tanakodtunk azon, hogy vajon a már meglévő betonteraszra építsük-e az új falat, vagy teljesen új alapot csináljunk-e neki? Nem  igazán tudjuk, hogy a meglévő beton milyen vastag, és ha arra húzzuk rá a falat elbírja-e a súlyt? Nem okoz-e a későbbiekben szerkezeti problémát? Végül aztán szüleink tanácsát is megfogadva, és kőmíjes barátunkkal is egyetértve az új alap mellett döntöttünk. 
Ahogy az első képen is látható, egy betonjárda halad a házzal párhuzamosan az udvar felé. Szerencsére a járda és a terasz alapja között hagytak egy durván 40 cm széles sávot, amit növényekkel ültetett be az előző tulaj is, és mi is. Így nem kellett betont törnöm ahhoz, hogy az alapot megáshassam. A talaj felső kb 30 cm-je laza volt, ezért könnyen ásható, de onnantól aztán szenvedtem vele rendesen. A talaj nálunk agyagos, ráadásul anno, amikor a terasz épült, jó keményre döngöltek mellette egy vastag réteget homokkal. Egy teljes napig ástam, és este fél 11 után fejeztem be a munkálatokat egy fejlámpával a fejemen. A fenti képen látható, az alapon keresztülhaladó cső egy régi vízcső, ami mára már ki van iktatva, úgyhogy kibombáztam a francba.Az alapba beledobálhattuk a haszontalanná vált régi beton áthidalókat is.


Egy napos munka után aztán elkészült, s rögtön le is lett meózva.


Következő mozzanatként leszereltük a régi (aminek szép zöld műanyag hullámpala tetejét erősen megtépázta három éve egy jégverés), szögvasból készült építményt, majd lekerült a vízszigetelés, és épülhettek az új falak. A falazáshoz porotherm téglát használtunk.


Aztán nekiugrottunk az új lépcső alapozásának. Mivel egy elő tetőt is beterveztünk az új bejárat fölé, ezért úgy döntöttünk, hogy a lépcsőt is "átalakítjuk", és kihozzuk egészen a házfal utcai frontjáig. 


Betöltöttük, bevasaltuk, bezsaluztuk, megszemléltük.


Elfogadtatott, átvétetett.


A megfelelő famennyiség beszerzése után nekiláttunk sógorom vezérletével a terasz elő tetőjének megépítéséhez.

A félkész új terasz és a mini tüzéptelep.A terasz mennyezetét 2 cm vastag hajópadlóval burkoltuk. A stáflizás is sajátkezűleg készült.


Sikerült a mesteremberek munkáját összehangolni, így az új ereszcsatornázás és a cserépfedés is gyorsan elkészült. Sógorom segedelmével sikerült ugyanolyan francia cserepet szereznünk a tetőhöz, mint ami a ház tetejének többi részét is fedi, így egységes maradt a tetőkép.


Tudom, azt a villanyoszlopot helyezhették volna máshová is, de amikor odaállították, valószínűleg annyira foglalkoztak a településrendezéssel és településképpel, mint akkor, amikor beépült a Balaton déli partja... Ha egy mód van rá, a jövőben megpróbáljuk áthelyeztetni. Bár sejtésem szerint nem nagyon fog menni, mert biztos horribilis összeget akarnak érte zsebre vágni majd. Meglátjuk. (Tudom, a vak is azt mondta...) Ennek ellenére ez az első kép, ami azt mutatja, hogy kicsit mediterránabb jellegű, vidékiesebb otthon kezd kialakulni.


Még nincs teljesen kész. Az oszlopok tetejéhez apácarácsot, alulra pedig szintén apácarácsos korlátot tervezünk. A lábazatot az egész házon terméskővel szándékozzuk burkolni, miután kapott egy szigetelő réteget. Muszáj, mert az épület nagyon kiemelkedik, magasan fekszik.
Új nyílászárókat vettünk, új hőszigetelt ablakokat és egy új bejárati ajtót, aminek díszmarása megegyezik az új beltéri szobaajtókéval. Így egységesebb az összkép. A falakat kívülről 10 cm vastag hungiréteggel fedtük, és az idén szeretnénk az egész házat körbeszigetelni ugyanezzel a vastagsággal. 
És végre van kültéri konnektorunk is (kis fehér pont a fal szigetelése alatt)! Lehet, most sokan mosolyognak, hogy ennyire örülök neki, de eddig nem volt, és így macerás volt ménkűt csempészni a szabadba. Most viszont probléma kipipálva. 

11 megjegyzés:

Névtelen írta...

Van hátsó ki(be?)járat is, hogy a kétirányú lépcsőt megszüntettétek? Laci

Gandalf írta...

Van ám! Méghozzá panorámás. Nemsokára posztolom.

Gandalf írta...

Igazából fölöslegesnek tartottuk elöl a kétirányú bejáratot. Így jobban ki tudjuk használni a teret. Majd mutatom.

Névtelen írta...

Nem tudod kikapcsolni ezt a hülye szóellenőrzést? Igy nehéz hozzászólni.
Még csak olyan kockaházban jártam, ahol volt a "főbejárat" és hátul a kamrán keresztül egy kis "lyuk". Ezért érdekes, hogy mi volt, és mit találtatok ki. Laci

Gandalf írta...

Szia Laci!
Utánanéztem, de a gúgli generálja a szóellenőrzést, sajnos nem tudom kikapcsolni. Próbáltam.
Nálunk is kamraluk volt hátul, ahogy említetted. Mi átalakítottuk. Nemsokára posztolom.

Névtelen írta...

Mammka-nál volt szó róla: http://mammka.blogspot.com/2012/02/egy-kisse-megprobalja-turelmemet.html
Neki valahogy sikerült! De nekem blogom sincs, de még profilom se. Laci

Gandalf írta...

Laci!
Újra megnéztem, de nincs lehetőségem letiltani ezt a szóellenőrzést. Egész egyszerűen semmi arra utaló jel, vagy más lehetőség nincs. Arra gondolok viszont, ha regisztrált felhasználó lennél a gúglinál (csinálsz magadnak egy profilt), talán nem lenne ellenőrzés, mert nem lehetséges spamként azonosítana téged a rendszer. Én direkt engedélyeztem, még a kezdetekkor, hogy bárki olvashassa és hozzászólhasson a bloghoz, akár még nem regisztrált felhasználó is. Lehet, hogy ezért nincs lehetőségem letiltani, de ez csak egy ötlet.
Ha csinálnál egy profilt magadnak (attól még nem kell blogot indítanod!), kipróbálhatnám, hogy működik-e az elméletem, anélkül, hogy elveszítenélek, mint rendszeres látogatót és kommentelőt. Nos?

Laci írta...

Ott is van szóellenőrzés!
És a blogok egy részében valahogy nincs, nem tudom, hogy mitől függ.

Gandalf írta...

Szia Laci!
Rájöttem a megoldásra! Minden blogírónak lehetősége van egy új fajta kezelőfelület használatára. Na ott nincs lehetőség a szóellenőrzés kikapcsolására. Viszont visszaállítottam a kezelőfelületet az eredetire, és ott megtaláltam a lehetőséget a kikapcsolásra. Úgyhogy kikapcsoltam. Próbáld ki, légyszí'!
Kösz!

Laci írta...

Szuper lett!
Van valahol elérhetőséged? Majd (a bizonytalan jövőben) megkeresnélek a szakmádból adódó elméleti tanácsadás ügyében.

Gandalf írta...

Szia Laci!
Jobb oldalon fent - teljes profil megtekintése. Ott megtalálod az Emilemet.
Amúgy örülök, hogy jól működik végre a hozzászólás!
Szívesen segítek, ha tudok!