2012. január 31., kedd

Szobák kialakítása 5.

 A falak lekaparása után első lépésként önterülő betonréteget öntöttünk be, hogy tökéletesen kiegyenlítődjön az  aljzat.


Aztán következett a glettelés két rétegben, csiszolással együtt.

(Igen, ez is saját kezűleg.)

Amint a gletteléssel megvoltunk következhetett a festés. Úgy döntöttünk, hogy először a hálószobát csináljuk meg, hiszen már 5 éve itt élünk és még egyszer sem használtuk. Illetve használtam, de teljesen más funkciót töltött be eddig. Ez volt a műhelyem. Itt készültek a "maszek" kárpitozások, de saját bútoraink egy része is itt született meg, vagy alakult újjá. Mostanra viszont már alig vártuk, hogy végre tényleg elkészüljön, és beköltözhessünk. 
El kell mondanom, hogy az évek során rengeteg falszín született meg bennünk, hogy melyiket is szeretnénk a falakon látni. Abban megegyeztünk, hogy mindenképpen meleg tónusú színeket szeretnénk. És abban is biztos voltam, hogy a sárga semmilyen árnyalatát sem akarom a hálóban! És nem akarok mályva színt sem, és bordót sem. Hogy miért? Két oka van: mert ezek a színek hihetetlenül kedveltek lettek az elmúlt pár évben, és én ódzkodom a közkedvelt dolgoktól. Illetve, mert bár meleg földszíneket akarunk, de nem harsányakat. Úgyhogy sok-sok nézelődés, színminta nézegetés, illetve a jó előre (3 éve) megvásárolt laminált parketta színvilága és erezete miatt, és ízlésünk kellő vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a szoba mogyorószínt kap. Csokoládéval megspékelve. A tejcsoki színt az ágyunk mögé terveztük az északi falra. Kettős szerepe van: egyrészt oldja bennünk a szoba északi volta miatti esetleges tudatalatti hidegérzetünket, másrészt pedig a mogyorószínnel növények kontúrjait szeretnénk festetni az ágy mögötti csokoládésávba. Mindkettőnknek nagyon tetszenek az ízléses falmatricák, de matricázni nem akarunk. Szomszédék hálójában festett az egyik falra egy hatalmas ágmotívumot egy közös ismerősünk, akit, látván több munkája precizitását, mi is megbízunk majd a díszítéssel. 
Alighogy a festék megszáradott a falon azonnal lefektettük a közepes vastagságú szigetelő habra a világos árnyalatú parkettát. Természetesen szomszéd segedelemmel.





A mogyorószín érdekessége, hogy a fényviszonyok változása szerint változik a fal árnyalata is.



Minden munkálat precíz ellenőrzés mellett zajlott.


Szomszédasszonyok legott ablakpucolásba feledkeztek.



Aztán helyükre kerültek a szegélylécek is.

Ma pedig már így néz ki.



Íme a csoki fal. (Az ágyunk és a "éjjeli szekrények" még a régiek, cserére várnak.)



A másik szoba, leendő gyerkőcbirodalom, közös megegyezés után egy halvány tojáshéj színt kapott. Elsőre nagyon elleneztem, valahogy nem tudtam elképzelni ezt a színt, de engedtem, mert a háló színeiben nem ismertem, ugye, pardont. Na ahogy ment föl a szín a falra, úgy lett egyre barátságosabb, úgy terült egyre szélesebbre a mosoly az orcámon. Végül aztán megdicsértem párom a tökéletes választásért. (Mármint a fal színe miatt, ehe). Féltem, hogy nagyon halvány, nagyon sápadt lesz, de ellenkezőleg, a szín nagyon él. Napfényben pedig egyszerűen csudás. A parketta sötétebb árnyalatú, fa erezetű. Harmonizál a világos fallal, és kellemes melegséget sugároz.





(Saját készítésű gardrób. A fiókok javításra szorulnak, mer' elméreteztem)

A bútorzat ugyan még erősen hiányos, a megfelelő bordűrcsíkokat sem találtuk még meg, a képek sem kerültek még fel a helyükre, de apránként minden elkészül. 
Aztá' így. Egyenlőre.

7 megjegyzés:

csibe írta...

Nagyon tetszenek a színeitek!!! Magunkra ismertem, mert a harsány és divatos színekkel minket is ki lehet üldözni a világból... Azt hittem eddig a legjobb szín a nálunk jelenleg is falon lévő capuccino szín, de most ez a mogyoró és a tojás is igen megtetszett!
Meg szabad kérdezni, hogy milyen festéket használtatok? Azért kérdem, mert mi anno nagyon befürödtünk a színkártyával, mert ami azon meleg barnának tűnt, az a falon lila lett, aztán nagy keservesen lett belőle kávészín :) Többet nem szeretnék ebbe a hibába esni :)
Szóval igazán hangulatosak lettek a szobák, a kárpitos bútorok is igen tetszenek!

Gandalf írta...

Szia Csibe!
Örülök, hogy másnak is tetszik! Tényleg nagyon kellemes színek (nem azér', hogy magunkat dícsérjem!), amióta a szobák elkészültek még inkább szeretünk itthon lenni. Egyébként a Polifarbe festékeit használtuk a hálóban, festő barátom javaslatára. Még csak azt sem mondhatnám, hogy drágább, mint a többi, viszont kiadósságra és "színvalódiságra" ez az egyik legjobb, erre esküszik egy jó csomó festő. A szín fantázianeve bodza, de, mint azt te is láthatod, az mogyoró szín. (Egyébként nem érdekeltek a nevek, a szín a lényeg!)
A gyerkőcbirodalom viszont a Jedynka nevű festékkel lett kikenve. Ennek valóban tojáshéj a fantázianeve. Kiadósságra viszont necces. Szobánként kb 35-40 m2-t kellett festeni két rétegben. Két rétegben, mert így élénkebbek a színek. Az 5 liter Polifarbeból maradt jócskán, ha esetleg valahol javítani kellene majd, viszont az ugyancsak 5 liter Jedinkából alig maradt talán 1 deci. Ennek ellenére nagyon tetszik!
A csoki szín 4 különböző árnyalatból lett kikeverve (Polifarbe), és tökéletesen ugyanaz, mint a színkártyán! Én sem akartam elhinni, mert mi is láttunk már csudákat. De tényleg az.
Köszi a dicsérő szavakért!

Névtelen írta...

Festésről ez jut eszembe: http://mekk-elek.blog.hu/2011/01/27/epitesi_naplo_festes
Jók lettek a szinek. A csokibarnát azért be kell vállalni. Mi a bordóra szavaztunk. 10 éve még nem volt divat! (Sőt!) Viszont a falról kaparás közben elképesztő szinek jöttek el: méregzöld és valamilyen sötétszürke a sok fehér között.
Úgy látom, hogy mostmár csak a gyerek hiányzik!
Laci

Gandalf írta...

Szia Laci!
Jól látod, többek közt már csak a rövidlábúak hiányoznak.
Lesz azért még bőven tennivaló azonban a ház körül és benne is.
A linked nagy királyság! Gyorsan megolvastam a többi posztját is, hát okozott egy-két örömteli, könnycsorgató pillanatot. Köszi!

Névtelen írta...

Hol nem jársz:
http://www.comedycentral.hu/photos/gyuruk-ura-magyar-folytatas/?flipbook=apafia-troll-vicces-2012-januar
Laci

Gandalf írta...

ehe...

Mesi írta...

Szia!

Nagyon kellemesek ezek a színek, tetszenek. Mi is valami ilyesmit szeretnénk végeredményként a falakon látni. A bodza festéknek tényleg semmi köze az igazi bodzához, de így is jöhet. :) Kíváncsian várom, hogy a többi szín esetén mire számíthatunk.