2013. május 19., vasárnap

Raklapbútor

 Néhány hete történt, hogy egy nap délutánján a szomszédságunkban megjelent egy furgon megpakolva raklapokkal. Amelyeket aztán jól leraktak az udvarban. Pár nappal később átiléptem hozzájuk csak úgy meginni "ejjó gólát"(egy pohár hideg cola citromkarikával :)), aztán, mivel amúgy is rengeteg mindent megbeszélünk otthonaink felújításával kapcsolatban,csak rákérdeztem mi végre kerültek oda azok a raklapok.
- "Oszt mi lészen ezekbü, Szomszéd?
- Ezekbü? Butor (így rövid ú-val :D)
- Szal... butor-e?
- Ahhát." - jelentette ki nemes egyszerűséggel.
A következőkben pedig felvázolta röviden mit, s hogyan ötölt ki. Megmondom őszintén, én raklap ügyben még leragadtam az évekkel ezelőtt nagy mennyiségben, kis országunk bármely tájegységében fellelhető "EUR raklap vétel itt" feliratoknál. Ámde kedves szomszédom felcsillantotta a pillám, hogy a raklap manapság mennyi mindenre hasznosítható.
- "S, ha már itt tartunk kedves Szomszédúr, szeretnélek megkérni némi szövevényes kárpitozási problematika megoldására..."- s megkért, hogy ugyan már a megépítendő butor (:D) kárpitozási munkálatait elvégezzem...
Gondoltam, bár konkrétan ilyet még nem csináltam, de szép kihívás, és hát barátságból is szívesen elvállaltam.

Hazatérve aztán ugye gúgli, a legjobb barátom segedelmével nekiláttam ötleteket gyöjteni (:D). Konkrétan a 'raklapbútor' szóra rákeresve tengernyi, mit tengernyi, több óceánnyi oldal ugrik fel... csak két példa a bútorokra -  
Talán még ez legutóbbi stílus tetszett leginkább Szomszédéknak, hiszen amúgy is a minimál stílust részesítik előnyben. Újra összeültünk hát egy újabb tapogatózás céljából. Átbeszéltük, azon kívül, hogy ráül az ember, mi mindenféleképpen használható még a raklap, mint "butor". Gyorsan kiderült, hogy egy nagyobbacska darabról lesz itt szó, ahol kényelmesen elférnek a baráti társaság, vagy a család ominózus tagjai egy-egy alkalommal, de kiderült az is, hogy a raklap lécei közti széles rések polcként hasznosíthatók, és kiderült az is, hogy a butornak harmonizálni kell a terasz színvilágával. Valamint az is szóba került, hogy az egyik, a nagyobbik elem, alkalmas legyen pl egy délutáni ejtőzés megejtésére is. És szeretnének egy asztalt is, mint a szabadtéri nappali egyik dísze. Aztán gyorsan kiderült még, hogy a hangulatvilágítás nélkülözhetetlen. Mivel Szomszédúr led világítástechnikával is foglalkozik, így adódott a megoldás - csodálatos led technológia.
Már csak a kivitelezés maradt hátra. Ami természetesen DIY készült teljes egészében.
Miután rögzítettük a butor méretezését, előkerültek a szerszámok úgymint feszítővas..., elektromos szúrófűrész (ez az elnevezés nagyon bejön, gyakorlatilag a dekopír fűrészről van szó), kalapács, flex csiszolókoronggal, ecsetek, csavarhúzó, fúrógép, csavarok, lazúr, miegymás.
Megkezdődött az elemek méretre szabása, a kieső kisebb elemek pótlása, rögzítése. A tervezet szerint egy nagyobb elem, egy közel két és fél méter hosszúságú, és 83 cm mélységű kanapé kerül kialakításra, és egy kisebb, 50 cm mélységű, amely kanapé két oszlop közé épül be. Mindkettő háttámlát kap, de karfát nem. És egy "dohányzó" jellegű asztal is elkészül. A kanapék ülésének éle alá kerül a led világítás, és a tervek szerint az asztal is kapni fog ilyet, de egyenlőre még tervezés alatt van.
A méretre szabás után az elemek csiszolása következett a csiszolókorongos flex segedelmével, utána pedig Szaszasszony lazúrral mahagóni színre hozta őket.


Háttérben a lazúrozott egyik elem

Három-három raklap lett egymásra erősítve csavarokkal, így kényelmes magasságú ülőalkalmatosság alakíttatott ki. Az alsó deszkák eltávolításra kerültek, így a távtartó kockák a butor lábaivá avanzsáltak.


Az egymásra erősített raklapok felső részéről az első deszkalapok le lettek feszegetve, de sajnos mind szétrepedt, ezért pótolni kellett azokat, amik aztán az ülések első elemei lettek. A visszaerősített lapok 3cm-rel kilógnak a raklapok oldalsíkjához képest, így elrejtik a hangulatvilágításért felelős led szalagokat. Is...
A léceknek csak az első, kilátszó éle lett színezve, mert a felület amúgy burkolva lett szövettel.
Következő lépésként megtörtént a háttámlák lazúrozása.


Időközben pedig megtörtént a "butor" szövetének kiválasztása is. A szövet könnyű, mosható és vízlepergető. Az előzetesen megbeszéltek szerint követtük a minimál stílust, és a bútorok szabad párnások lettek a praktikum jegyében. Azaz a párnákat és habokat le lehet venni a vázról és kényelmesen el lehet tenni a téli pihenő idejére. Az ülőpárnák korábban felújított bútorok megmaradt, de jó állapotú habszivacs matracaiból lettek kiszabva. Így pénzt nem kellett rá költeni. Ezek az ülőpárnák az egyik, az alsó, felületükre kaptak egy vastag fekete szövetet tartásjavítás céljából, illetve, hogy ne süllyedjenek be a raklapok deszkái közé, ezáltal az élettartamukat és kényelmi fokozatukat igyekeztünk növelni. A felső felületükre pedig 1 cm vastagságú viszkóz réteget ragasztottunk, szintén a komfortfokozat emelése érdekében.


És végül rákerült a szövet. A szövet, amely színvilágában a következő - az ülőhabok világosak, nagyjából mogyoró színűek, a támlapárnák pedig étcsokoládé színűek. Minta semmin sincs, ez kifejezett kérésük volt Szomszédéknak. A támlapárnák darált habbal kitöltött díszpárna jellegűek.

Aztán elkövetkezett a végső mozzanat, a "butor" összeállítása. Az ülőfelületekre szintén lőttem a fekete vastag szövetből, ami egyrészt ugye süllyedésgátló, másrészt megakadályozza az ülőpárnák elcsúszását.


Az előre megbeszéltek szerint a bútorok oldalait és elejét is bevontam szövettel, melyeket tépőzár segedelmével erősítettem fel.

Mint látható, a tépőzár szintén a perem alá lett felerősítve, így az sem látszik.

Elsődlegesen arról volt szó, hogy a szövetek teljes egészében rá lesznek feszítve a kanapék és asztal oldalaira, de amikor a rövidáru üzletben szembesültem azzal, hogy a tépőzárat aranyárban mérik, azt merészeltem kitalálni, hogy az oldalak szoknyaszerűen lesznek kárpitozva. Asszem a végeredmény azt mutatja, így még vagányabb. Következőkben felkerült a ledvilágítás a perem alá.


Majd leterítettük a szintén három egymásra erősített csiszolt raklapból készült asztalt is. A végeredmény -


Még hátravan némi lazúrozás néhány helyen, illetve az asztal lapjának fedése üveglappal, és mint korábban említettem volt, a hangulatvilágítása is tervezés alatt. Egész pontosan azon megy az agyalás, hogyan kivitelezhető, hogy ne látszódjanak vezetékek a konnektor felé kúszva. Valószínűleg egy akkumulátoros megoldás jöhet majd szóba. Ha elkészül, akkor természetesen update...
18 megjegyzés:

Annamarie írta...

Igen, én már hallottam a raklapbútorokról, sőt láttam is egy-két fotót róluk, így nem hatott rám különösen az újdonság erejével. De amit Ti csináltatok, az bizony csuda szép lett. Lehet, hogy érdemes lenne vele foglalkoznod, mondjuk megrendelésre gyártani. Nem gondoltál még rá?

Lidike írta...

Hát ez nagyon jó lett, irigykedek ezerrel! Én is régóta kacérkodok a raklap bútorokkal, a facebookon van egy oldal azt is érdemes átbogarászni, csak raklapból készült mindenféle van rajta.
http://www.facebook.com/1001Pallets

csibe írta...

Nagyon jó lett, igazán ötletes! :) Ügyik vagytok!

Gandalf írta...

Annamarie - De, megfogalmazódott bennem a gondolat. Elég nagy sikere van ennek a "butornak", szerintem még lesz folytatása.
Sajtért cserébe raklapbútor? Na?

Gandalf írta...

Lidike és Csibe, nagyon köszönöm a dicsérő szavakat! Ha raklapbútorra lenne szükségetek, tudjátok hol találtok... :D

Frater Thomas írta...

/me meghajol

Szep munka uram!

Névtelen írta...

Nagy divat a raklapbútor manapság, de szerintem két év múlva tűzifa lesz belőlük. Ha tudnád, hogy mennyi vegyi anyaggal van átitatva/szennyezve, akkor még azt is meggondolod, hogy belerakd a kályhába.
Ha még ingyen van, akkor is rengeteg munkát kell beletenni, hogy szálkákat, egyenetlenségeket nagyjából kiküszüböld. Inkább megveszem a deszkát, pallót és megcsinálom az izlésemnek megfelelően. (Persze kárpitos jól jönne a szomszédban!) Laci

Gandalf írta...

Köszönet az elismerő gesztusért, Frater!

Gandalf írta...

Szia Laci!
Tényleg nagy divat. És sokszor olyan dolgokat hoznak ki belőle, hogy az ember szája tátva marad. És most nem a posztban szereplő "butorról" beszélek. De láttam már raklapból készült hétvégi házikót is meglehetősen szépen kialakítva... Nem tudom mennyi mindennel kezelik, de ettől még költséghatékony, és, ha csak pár évet bír ki, akkor is megérte elkészíteni, szerintem.

Szerafina írta...

Hú, gyönyörű lett!!

Gandalf írta...

Nagyon köszi, Szerafina!

Hobbikertész írta...

Anyám, de szuper!
Én már raklapbútorral álmodok hónapok óta. :D
Köszi a jó ötleteket, szerintem nagyon király lett a butor!
A led pedig nagyon cool. :)

home írta...

Nagyon jó lett, szép bútor, ülőgarnitúra stb. Nem is tudtam, hogy ilyen csodálatos is lehet.

Üdv!

Gandalf írta...

Kedves Hobbikertész és home! Thanks for dícséretek! :)
Amúgy így egy év távlatából elmondhatom, hogy a "raklapbutor" teljesen egészben van. Mindennapos használatban leledzik és ugyanolyan minőséget képvisel, mint egy éve, amikor elkészült. Asszem megérte azt a 15 ezer pénzt, amibe került a kialakítása! :D

László Szládovics írta...

Nagyon jó lett. :)Én is szeretnék csinálni egy hasonló kis asztalt üvegborítással. Lenne egy kérdésem, ti mivel rögzítettétek az üveget a tetejére?

Gandalf írta...

Szia László!

Szép munka elé nézel, és biztos vagyok benne, hogy a végeredmény lenyűgöző lesz!
Amúgy az asztalra nem egy egyszerű, vékony üveglap van téve, hanem egy vastagabb darab, mint pl az akváriumok üvegfala. Az súlyánál fogva is nehezebben mozdul el. Az asztal éleinél körbefut egy egyszerű, vékony fenyőszegélyléc, ami közé beül a lap. Ha le akarnád venni, akkor benyúlsz a kis asztal lapja alá, és a deszkák rései közt egyszerűen megemeled az ujjaiddal. Szerintem ez a legolcsóbb, és legpraktikusabb módja. Nem kell sem ragasztani, sem csíptetni, az szerintem meg sem fogná egyébként. Hamarosan updatelek majd, mert többen is érdeklődnek a butor iránt így valamivel több, mint egy év távlatából.

László Szládovics írta...

Kedves Gandalf! Ahogy ígértem, ha elkészül megmutatom bár az üveg meg hiányzik rola de igazából kész lett :) https://docs.google.com/file/d/0BxEVw9LVQB1fMjdBU0dESTQxVVE/edit?usp=docslist_api

Koxi írta...

Szia. Hogyan rögzíted egymásra a raklapokat a csavarral? Mekkora csavarral? Előfúrod előtte? Szuper lenne ha tudnál küldeni pár fotót vagy leírnád a részleteket. Köszi.
Norbi