2014. február 16., vasárnap

Kádárkocka studios presents - Csodálatos led technológia


Produced by                   Szomszéd
Directed and written by    Gandalf (a Szomszéd szomszédja)
Cameraman                    Gandalf
Director of photografy       Gandalf

Special starring:

Trafó von Billenő and Mr. Led


SzomszédÚr


And the kitchen


 ... Őszintén szólva ez a poszt úgy egy éve parkol már a piszkozatok mappában. Két dolog okán. Egyrészt mert nem sikerült igazán jó képeket készítenem hozzá, másrészt meg így egy év távlatából már kijelenthetem, hogy a "hájtek" műkszik. Harmadrészt meg csak.

SzomszédÚr ajánlásával, aki bele-bele kacsintgat e "hájtek" élménydús világába, döntöttünk úgy, hogy a konyhában kialakítandó fényforrás a pult fölött nem a hagyományos fénycső általi technológia leszen. Hanem a led technológia. ;)
Tudni kell erről a technológiáról (oké, többször nem követek el ilyen gyakori szóismétlést... technológia technológia technológia technológia :D ), szóval tudni kelletik eme ööö... technológiáról, hogy az ára megéri a befektetést. A ledek nem termelnek hőt, vagyis csak nagyon-nagyon minimálisat, ami alig-alig érzékelhető, kézzel pl egyáltalán nem, tehát esetükben nincs energiaveszteség. Rendkívül keskeny spektrumú fényt bocsát ki, amely spektrum az infravöröstől az Ultra Ibolyáig terjedhet (tehát a Szomszédékon mindenképp túl... :D). 

... A led gyakorlatilag egy dióda, fényének színe a vele ötvözött anyagoktól függ. A fénykibocsátás úgy keletkezik, hogy a diódára adott áramforrás a dióda anyagában levő atomok elektronjait gerjeszti, ezáltal azok magasabb energiaszintű pályára lépnek, majd miközben visszatérnek eredeti pályájukra, fotonokat bocsátanak ki. Nyitó irányú áram esetén a PN átmeneten az elektronok az N rétegből a P-be, a lyukak a P-ből az N-be diffundálnak (:)). A diffúziós kisebbségi és többségi töltéshordozók között rekombinációs(:D) folyamat indul meg, mely folyamat során a felszabaduló energia fotonok formájában kisugárzódik. Nagyobb feszültség hatására nagyobb a kisugárzott fotonok mennyisége, egészen egy nyitó irányú áramértékig, ahonnan már nem számottevő a változás... :D :D :D 

Szóval a lényeg, hogy a ledek a fény előállításához alacsony áramot és feszültséget igényelnek. Többek között ezért éri meg beruházni erre a technológiára (:D). További előnyei közé tartozik még a sérülékenysége. Mer' az nem nagyon vagyon neki. Esésálló, ütésálló, persze, ha valaki van olyan gyoggyant, hogy összezúzza, az sikerrel tud járni. Aztán örömében elkesereghet azon mekkora baromfi volt, hogy tönkre vágta csak azér', hogy ő megmutassa, hogy de, akkor is... 

Nem utolsósorban említeném az élettartamát, amire 50.000 óra garanciát (!) adnak. Azér' ez na! Pont ezen oknál fogva nem is környezetszennyező technológia, hiszen nem juttat a környezetbe nehéz fémeket. A hagyományos izzókhoz képest 80%-os energiamegtakarítást eredményez, a fényárama, fényereje pedig bekapcsoláskor azonnali, nem szükségeltetik neki felmelegednie, mint ahogy ez kompakt fénycsöves társai esetében viszont fennáll, következésképp nem is vibrál, nem "báncsa" a szümtüket. 
Ezen tulajdonságokat átal latolgatva tettük le voksunkat amellett, hogy e hájtek jelenjen meg mindennapjainkban akkor. Szomszédúr által beszereztük a hozzávalókat úgymint ledszalag, trafó, billenőkapcsolós elosztó. 
A ledszalag egyik nagy előnye, hogy bizonyos közönként vágható, forrasztható, ezáltal bármekkora méretben felhasználható a néhány 10 centitől a több méterig. Egy ilyen led szalagtekercs alapból 5 méter.

A másik nagy előnye a led szalagnak, hogy öntapadós. 

Nehezen kivehető ugyan, de Szomszédúr éppen lehúzza a zubbonyt a szalag aljáról.

A mi esetünkben tehát a konyhapult feletti szekrénysor aljára terveztük felapplikálni. Miután felmértük, hogy mekkora fényszalagra van szükségünk, méretre vágtuk, és Szomszédúr hozzá forrasztotta a trafóhoz, ami azért szükségeltetik, mert az adja az áramot a led szalagnak. 


Még anno a konyha kialakításakor a szekrénysor alá, annak széléhez beszereltünk egy hármas elosztót, hogy a konyhai gépeket könnyebben működtethessük.


Ebbe az elosztóba applikáltam (:)) egy billenőkapcsolós kisebb elosztót, amibe belekerült a mindössze 12(!) voltot fogyasztó trafó (mert egyetlen hiányossága a trafónak, hogy nincs saját kapcsolója...).  Így már teljes a rendszer.A led szalag alsó felének, azaz öntapadós részének egy teljesen tiszta felületre kell kerülnie ahhoz, hogy ne "penderedjen" le róla, úgyhogy szomszédasszonyok legott nekiláttak a felület tisztításának, majd megkezdődött a nagy művelet... aztán a próba üzemmód...


Majd néhány utolsó simítás és az applikáció készen állt, hogy részt vegyen mindennapi életünkben. 


És a végeredmény:És végül jól látható a különbség a hagyományos kompakt fénycső által adott fény, és a led fénye között.


Jól látható, mennyire megszünteti az árnyékolódást. Ha együtt ég a led a hagyományos világítással, akkor teljesen kiegyenlíti a fényviszonyokat, ezáltal a fény sokkal barátságosabb a szemünk számára. Ha pedig csak a led szalag világít, olyan, mintha a Nap világítaná meg a pultot... Ezt szeretem a legjobban. Ha tehetem, csak a ledet használom. Kiszámoltuk, abban az esetben, ha a ledszalag egész álló nap világít, tehát 0 órától 24 óráig be van kapcsolva, akkor naponta 0.74 Ft-ot fogyaszt...  Elég meggyőző érv a ledek további alkalmazásához a lakás más pontjain is.

End first part.
Special thanks to all of my Readers!

To be continued

19 megjegyzés:

kavics írta...

Ügyes, ötletes, de ami még fontosabb olcsón környezetvédő, szemkímélő!!!

Gandalf írta...

Így van, Kavics. Olcsó, környezetkímélő, szemkímélő, és nem utolsó sorban hangulatos is!

Piszke a Birtokról írta...

Köszönöm, mosmá mindent tudok a ledrôl, amit sosem mertem megkérdezni :)

Gandalf írta...

Kérlek, Piszke, szívesen! :)

Annamarie írta...

Hú, hát egy ilyet én is elfogadnék a konyhámba! Mindig az a bajom, hogy sosem látok rendesen, mert ezek a konyhai lámpák ilyen dizájnosak, viszont meg lehet vakulni mellettük. Ügyes! Hol lehet beszerezni ilyen led-szalagot?

Messzenéző Minyon írta...

Engem is a szalag beszerzése érdekel, még sosem hallottam róla. Na meg az ára.
Kicsit utánanéztem (gugli), van bőven választék, és még meg is fizethető. Egy aggályom van csak: a konyhai pára nem fogja az öntapadósságot megszüntetni? Persze akkor még mindig oda lehet puttyantani valamivel. De ezügyben majd várom a tapasztalatokat.

Gandalf írta...

Annamarie - Ajánlom, hogy sűrgősen szerezzetek be led világítást! Hol tudod beszerezni? Nálam...

Gandalf írta...

MM - Ha gondolod szívesen postázok neked, mert sikerült nagyon jó áron(!) hozzájutnom egy "adaghoz".
Az aggodalmad pedig ezúton eloszlatom, ugyanis sem a konyhai, sem a lakás más zugaiból kikerülő pára nem árt a szalag ragasztóhatásának, tapadásának. Az a titka, mint írtam, hogy portól tisztított felületre kell felragasztani, és nem jön le onnan. Nálunk már egy éve fenn van, és nincs vele semmi gond.
Ha emlékszel (vagy ha nem itt a link - http://www.kadarkocka.blogspot.hu/search/label/raklapb%C3%BAtor
-), tavaly nyáron csináltunk egy raklapbútort Szomszédúrék teraszára, amire szintén led szalag lett ragasztva hangulatvilágítás gyanánt. Nos a szalag mind a mai napig a helyén van, jelentem!! Pedig az szabadtérben van, és mégsem árt neki semmi! Sem párás idő, sem a nyári kánikula idején a nagy meleg, semmi! Szóval nyugodt szívvel ajánlom nektek is, és mindenki más figyelmébe is!

Nyözö írta...

No Gandalf uram, én éppen ilyen szalagokból gyártok mostanság hangulatvilágításokat a gyerekszobába, lepcsőfeljáróhoz etc.! De az ugye nem kert, szóval... :)

A konyhába azért a vízálló verzióját tettem volna a helyedben, de nyilván ez sem rossz megoldás. :)

Gandalf írta...

Szia Nyözö!!!!!!!!!!
Szakember véleményezte eztettta megoldásot. :) És nincs vele semmilyen problémánk, se nem tekeredik le, sem a pára nem "báncsa"... :D
Kár, hogy nálad nem tudunk olvasni ilyesmi posztot, annak ellenére, hogy éppen aktuality. De! Mi lenne, ha tolnál egy posztot róla nekem Emilen keresztül, én meg jól megosztom, természetesen feltüntetve, hogy a poszt koprodukció, meg hogy ez nem is nálunk, meg ilyenek... Na? Úgyis kisebb sorozatot tervezek e technológia alkalmazásáról.

Névtelen írta...

Engem is utolért a LED szalag a mosogató felé projekt. A "Szomszédúr" hiányában a trafó méretezésével van problémám. Gyorsan körülnéztem és találtam pár 12 V-os darabot. De hogyan kell a szükséges Ampert értéket kiszámolni?
Laci
(Megkeresnélek privátban kárpitos tanácskérés ügyében.)

Mesi írta...

Kedves Gandalf!

Ma bukkantam a blogodra, átolvastam a bejegyzéseket és megnyugtatott. :) Ugyanis a mi házunk is kocka, és valahogy mindig féltem tőle, hogy majd sosem lesz igazán egyedi, marad az a tömeg...De látva a Ti házatokat, rájöttem, hogy bizony van Remény! Nagyon szép, ízléses lett. Gratula hozzá!

Üdv: Mesi

Gandalf írta...

Szia Laci!
Bocsánat, hogy ily sokára tudok csak válaszolni!
A lényeg, hogy a ledszalag esetében 5 méterenként van szükség 2 Amperre. Ez azt jelenti, hogy a szalagot 5 méterenként kell betáplálni egy trafóval. Ha hosszabb szalagról van szó, akkor is ez a mérték dominál, vagyis a 2A/5m, csak akkor érdemes megoldani vagy hálózatról, vagy akkumulátorral.

A profilomban megtalálod az Emil elérhetőségem. Várom megkeresésed, s természetesen válaszolok, vagy szívesen segítek, ha tudok!

Üdv: Gandalf

Gandalf írta...

Kedves Mesi!

Örülök, hogy ránk bukkantál, és még jobban örülök, hogy Te is blogot kezdtél a kádárkockátok átalakításáról! Ezért úgy gondoltam, közzé is teszlek, s végre újabb kádárkockás posztok jelennek meg a világhálón.

Mesi írta...

Hát még én hogy örülök! :) Köszönöm a közzétételt, igazán megtisztelő. Jó muri ez a blogírás, így legalább nem vesznek a feledés homályába apróbb-cseprőbb dolgaink és sokat tanulunk másoktól. Itt van pl. ez a led technológia is. Szuper ötlet.

Hobbikertész írta...

Nagyon tuti lett. A minap pont ezen agyaltam, hogy kellene led a konyhába, de most már bátran neki is állok! Köszönöm! :)

Aranyalma írta...

Szia!
Nagyon hasznos számomra ez a bejegyzés, mert én is ilyet szeretnék a konyhánkba. A párom "számtek" nagykerben dolgozik, náluk van hozzá minden, most már használati utasítás is. Mi kell még? Ja! Megcsinálni. Köszi

PS: már régebb óta nézegettem a honlapjukon, de lövésem nem volt, hogy hogy fog ez a kis izé világítani, ezért elvetettem a vásárlást. Most erre is fény derült.

Még 1x köszke!

Aranyalma írta...

El is felejtettem, mi is kockában lakunk :-)

Gandalf írta...

Aranyalma - Na, kérlek tisztelettel, lám csak még egy kádárkockás!
A ledet meg minél elébb tessék megcsinyáni! Nem fogjátok megbánni!