2015. január 19., hétfő

Gyorsbeavatkozás

 A gyors kifejezés erősen idézőjeles. Hiszen a beavatkozást már az ősz óta tervezzük, de vagy időhiány, vagy az időjárás miatt nem jött eddig össze. Tegnap, azaz vásárnap, aztán végre sikerült. 
A beavatkozásra a néhány éve beépített terasz födémjénél volt szükség. Anno, úgy három éve, az új teraszt hajópadlóval burkoltuk a lakótér felől, ami fölött 15 cm gyapot hőszigetelés kapott helyet. Az utóbbi időben gyakran figyeltünk fel különféle hangokra, melyek a födém felől érkeztek, illetve, amíg nem ütöttük fel a díszlécet a szegélyeknél, addig többször is előfordult, hogy egérszar potyogott alá... No ennek a fele sem tréfa, hiszen nem azért szigeteltünk gyapottal, hogy mindenféle kisebb-nagyobb rágcsálónak teremtsünk otthont. Ezért párommal létrehoztunk egy bizottságot, melynek feladata volt eldönteni, hogy létrehozzunk-e egy vizsgálóbizottságot. Az alakuló ülés után aztán megszületett az elhatározás, miszerint igen, vizsgálóbizottságot állítunk fel, mely elemzi a helyzet komolyságát. Az elemzés után megszülettek a tervek, majd összeállítottuk a kivitelező csapatot. Aztán megszületett az időpont is. 
Reggel fél kilenckor indultak a munkálatok. A létrát felállítottam a műveleti területen,


s épphogy lekaptam néhány cserepet a helyéről, amikor megérkezett Györgyöm, kis családunk egyik cimborája. Ő legott felloholt a tetőre, s átvette a lecserepezés folyamatát. Így feltárult a szűkítettebb műveleti terület. 


Gyorsan levagdostuk azon léceket, melyek útban voltak, majd szikével megbontottuk a fóliát is. És voilá, feltárult a keresett probléma. 


Jól látható milyen szép, formás fészkeket alakítottak ki a gyapotban a hívatlan lakók... Arról nem is beszélve, hogy mindent telepakoltak az ürülékükkel. És, ha már lakhatást alakítottak ki maguknak, hát tették mindezt úgy, hogy a gyapotot szépen össze is igazgatták maguknak, ezáltal a födém néhány helyen már-már erősen a nullához tartó szigeteléssel rendelkezett. Ekkor érkezett meg kis gyors beavatkozású csapatunk hátvédje, Gáborom. Így már teljessé vált létszámmal a védőfelszerelés, azaz kesztyű segedelmével kiszedegettük az ürüléket, a széttúrt részeket pedig újra eligazítottuk. Mivel a gyapotból maradt egy tekercscsel az építkezés óta félretéve, és hőtükrös gyapotból is maradt még egy komolyabb tekercsdarab,  úgy döntöttem, hogy ezeket terítsük rá a már meglévő szigetelésre, ezáltal annak vastagságát megduplázva. Az elhatározást aztán a tettek követték. 


Egész jól felduzzasztottuk a szigetelést. A hőtükörfóliás képen látható, hogy a fal szigetelve vagyon. 10 cm vastagságban, hungival. Így próbáljuk kivédeni a hőhíd kialakulását. Eddig jól működik! Kicsit ugyan letöredezett az éle, mert azon álltam, amikor a szigetelést behelyeztük a helyére. Legalább tudom, hogy a súlyomat is elbírja :) .
Aztán visszafóliáztunk, visszaléceztünk, s a cserepek is újra a helyükre kerültek.Végül, hogy az állatkák ne tudjanak bejutni többé a tető alá, elfedtük, betömtük a lehetséges megközelítési helyeket. Egyet Györgyöm zárt le a szarufa alatt, ahol tégla és misung segedelmével tömte be a kis rést,


a tetőn pedig én zártam le egy kis rést a régi és az új tetősík között. Erről nem készítettem képanyagot, ezért azt mondok, amit csak akarok...

Ám a munkálatok még nem értek véget teljesen, hiszen a padlás felől is le kell zárnom a lehetséges megközelítési pontokat. Csak még azt nem tudom pontosan, hogy mily anyagot használjak fel ehhez, amin a kis hívatlanok nem tudnak áthatolni. Talán hajópadló lesz a befutó. Még nem tudom, de gyors határozatot kell hoznia kis bizottságunknak, hogy mihamarabb biztonságban tudhassam a födém szigetelését. 

4 megjegyzés:

Aranyalma írta...

Sajnos ismerős... Édesanyám panaszkodik hasonlókról, de elég nehéz lesz neki embert találni aki felmerészkedik a marha magas tetejére, vagy csak marha drágán.

Más.

Van ölteted? Olyan L alakú izét keresek ami megtartana egy polcot. A polctartó nem jöhet számításba, mert sok kis polc lenne és elég idétlenül nézne ki.

http://aranyalma2012.blogspot.hu/2015/01/a-fal.html

Gandalf írta...

Szia Aranyalma! Megolvastam a posztodat. Gondolkodom valami egyszerűn. Jelzem, ha megvan!

Nyözö írta...

Azért ugye azt átszellőzést nem tömted be? :) Na ilyen állatkás kaland ismerős, volt küzdelem velük nekünk is...

Gandalf írta...

Szia Nyözö!!
Nem, nem tömtem be. Úgyhogy újra élvezik a meleget a kis dögök...