2015. augusztus 1., szombat

Terasz - (Megkezdem kimaradt posztjaim pótlását)

 Már valóban nagyon régóta tervezzük egy faxa kis kerti terasz létrehozását kicsiny kis házunk töviben. 
A hely adott. Talán emlékeztek még az alaprajzra, amennyiben nem, nézzetek utána hogyan, s miként, de a konyhából nyílik az udvar felé egy teli öveges teraszajtó. Amit most már épp ideje lesz újra pácolni, legalábbis azon felületét, melyet nem fed öveg  (:D), ugyanis Brúnó előszeretettel jelzi rajta belépési szándékát, s ez kissé megviselte az elmúlt években. Kicsit eltérve a tárgytól, Brúnó nagyon gyorsan megtanulta (kénytelen volt :D), hogy a bejárati ajtón nem kopoghat. Viszont lazán ücsöröghet előtte fenekét egy lépcsőfokkal magasabban elhelyezve, mint lábait... :D És kellően komoly, vagy buta képpel bámulhatja az utcai forgalmat.

De térjünk vissza! Szóval a terasz. 
Sokat morfondíroztunk, milyen legyen a burkolat. Legelőször meg voltam őrülve érte, hogy bontott tégla fedje parketta mintában lerakva. Ez az elképzelésem sokáig tartotta magát, mert tornácos parasztház fan vagyok, és kis képzavarral eleinte azt képzeltem, hogy kis kockaházunk előbb-utóbb hasonlítani fog egy olyanra. "De minél több oldalt, ojságot, miegyebet nézegettem, olvasgattam, hamarosan rájöttem, miszerint bizony, egy kockaházból sosem lesz parasztház... És nem is kell, hogy legyen ahhoz, hogy szép, kényelmes és lakható legyen!
Mára letisztult kép él bennünk arról, milyennek is szeretnénk látni az otthonunkat." Sok könyvet, magazint olvasgattunk rongyosra, és sok házat néztünk meg internet szerte, vagy személyesen, mire kialakult a kép a teraszról. A teraszról, amely kövezett, félig nyitott, félig zárt, tetővel fedett, növényekkel határolt, és kapcsolatban áll a házzal, de a kerttel is.


A lehetőségeink bőséggel adottak, hiszen meglehetősen komoly, közel 20 m2-es hely áll rendelkezésünkre a kialakításhoz. És ki is használjuk az adottságokat. 
Miután sok lehetőséget beszéltünk át, arra jutottunk, hogy valami hasonlót szeretnénk, mint ami a következő képen látható.


Azzal a különbséggel, hogy a teraszt téglából épített ágyások fogják határolni. Valahogy így.


Aztán a későbbiek folyamán burkolni szeretném majd terméskővel ezeket az ágyásokat is.
Ami pedig a terasz fedését illeti, félig tégla, félig fa oszlopokon álló tetőt fog kapni. A tető burkolata pedig valami ilyesforma leszen:


A képek javarészt Spiegel Ákostól valók...

2 megjegyzés:

Holdgyöngy írta...

Nagyon tetszik az elképzeléstek, várom a megvalósítást.

Gandalf írta...

Most írom róla a posztot. ;)