2015. augusztus 2., vasárnap

Terasz 2.0

 Mint előző posztomban említettem volt, a terasz elkészítéséhez kihasználjuk az adottságokat. 
Az adottság pedig 20 m2P (négyzetpéter) a ház mögött az udvar felé. Eleddig simán fű fedte, és szépen fűnyíróztuk, most viszont ismét építési területté avanzsált.


A képen nagyjából középen látható egy beton alap. Téglák vannak rápakolva. Ez volt az alapja az udvart eredetileg kettéválasztó ronda vas és drót kerítésnek. Anno a legelső mozzanatunk az volt, hogy ezt a kerítést eltávolítottuk.


A fenti régi fotó alján látszik az egykori keréntés, valamint egykoron hogy festett az udvar felső része.

A munkálatok kivitelezésében ismételten Dénes, kőműves barátunk működik közre. Az ő szaktudása nélkül erősen meg lennénk lőve. 


Miután kijelöltük a terasz helyét, Dénessel és az ő slagvízmértékével ki is szinteztük.


Aztán lepucoltuk a terepet. Itt már látszik az is, hogy a fentebb említett régi kerítés alapot tovább folytattuk, kiegészítettük körbe (40 centire mentünk le), ami a leendő téglaágyások falának alapja lett ezáltal. Az udvar felőli felső sarkokba 70 cm mélyen öntöttük a betont, hiszen ezek lesznek a tető tartópillérjeinek alapjai.



Majd a következő lépés, hogy szegélykövekkel határoltuk a teraszt. 



Pompásan látszik a fotókon az agyrém, amit a mai napig nem értek. Azaz egy, vagy több ablak hiánya a  hatalmas falrészről. Már többször említettem, hogy igazán nagy marha volt, aki annak idején kitalálta ezeket a típus terveket, hiszen pont az udvar felé nem terveztek rá ablakokat... édes Istenem!! 
Hát mi pótolni fogjuk! Már csak azért is, mert hülyén venné ki magát, ha nem látnék ki a teraszra... és az udvarra... és a telekre.
Amúgy a fal alján, az aljzatszint felett látható kis barnás elszíneződés nem nedvesedés, hanem kosz. A rengeteg eső, amit az utóbbi időben kaptunk, felverte a földet, sarat a falra.

Az alábbi képeken jól látszik, hogy a szegélyeket betonágyba fektettük, így azok meglehetősen fixen állnak. 


És igen, látszanak a lapok is, amik a teraszt fogják fedni. Szép, majdnem terrakotta árnyalatúak, nagyon jól fog illeni a ház leendő színéhez. Amúgy mosott kavicsos betonlapokról van szó. És persze ezek beszerzése is megér egy sztorizást. 
Nagykanizsán létezik egy beton elemeket gyártó vállalkozás/cég, ahol nagyon sokféle dizájn elemet is állítanak elő, így például mosott kavicsos térköveket is több színben. Megkerestük őket, és miután átnéztük a felhozatalt, mondtuk nekik, hogy a helyi OBI-ban 50 Ft-tal olcsóbban adják a lapok darabját (amikről, úgy tudjuk, ők szállítják be!). A reakció bamba tekintet. Kértük őket, hogy adják ugyanabban az árban a lapokat, és akkor inkább tőlük vásárolnánk meg, hiszen nem 10 darabról van szó egyrészt, másrészt pedig szívesebben hagynánk a pénzünket egy helyi vállalkozásnál. A válasz egy határozott NEM... Jó, mondtuk, viszont akkor költséghatékonyság címén mi megvesszük ugyanazt a multinál. Megvonták a vállukat és nagyon csúnyán néztek, ahogy kiléptünk az irodából, majd kihajtottunk a telephelyről. De nem éreztük magunkat szarul. Ennyit a cég marketing érzékéről és a cég vezetéséről.
--
Figyelnünk kellett azonban a terepadottságokra is, vagyis mivel az udvar enyhén lejt az utca felé, meg kellett emelnünk a terasz szintjét, hogy a lefolyó esővíz, hólé ne tudjon befolyni és bármilyen kárt okozni. Illetve lejtetni is kellett minimálisan, hiszen amíg nem kap tetőfedést, ami nagy valószínűséggel csak jövőre esedékes, addig szabadon ázhat eső, hó által. És azt is el kell vezetni a háztól! A szint emelése miatt viszont szükségessé válik az udvar felé egy lépcsőfok kialakítása is. Ami természetesen szintén a lapokkal lesz burkolva.

Itt tartunk most. Jelenleg sóderrel és régről megmaradt nagy szemű kővel töltöm fel az alapot. Amire, lapvibrátorozás után, geotextil, arra pedig homokágy kerül, s abban fekszenek majd a lapok.

Update

 Azt teljesen elfelejtettem megemlíteni, hogy a szegélykövek betonzsaluzatának is ástam körbe közel 10 cm mély alapot a lepucolt terep szélei mentén. Így a szegélyköveket tartó beton abba került bele. Sorry, de dokumentációt elfelejtettem róla készíteni...  

4 megjegyzés:

Holdgyöngy írta...

Mi a kerti utat és a kiülőt tégláztuk, ill. előbbi kisméretű használt tégla az utóbbi Prakti.. tégla. Ennek körbekerítésében minden van, sajnos, ami telt, akkor. Inkább a környezete a gond, magasabban van a diófa előtt, s az eső ráhordja a sarat.Terv van a megoldásra, most majd a nyugdíjas évek meghozzák a munkát is hozzá. Tetszik a tervetek, sok sikert a megvalósításhoz. S igen, ablakot is tegyél, jól látod!

Gandalf írta...

Köszi, Holdgyöngy!
És ablak is lesz. Bár jobban örülnék egy elhúzható teraszajtónak, de a párom nem szeretné. Akkor ugyanis, szerinte, sok lenne a kihasználatlan hely a nappaliban, illetve a bútorokat sem tudnánk elhelyezni, hiszen a leendő ablak előtt most egy hármas kanapé terpeszkedik. Szerintem télen, amikor nincs használatban a teraszajtó, akkor simán lehetne elé tenni függönyt, bútort, növényt, bármit, de ő nem szeretné. Pedig, szerintem, simán működne a dolog.

Frater Thomas írta...

Az elhuzhato teraszajto bizony jo otlet lenne. :)
Jo munkat!

Gandalf írta...

Köszi, Frater!
Tényleg jó ötlet, de továbbra sem kaptam zöld utat. Sőt már barátok is lehurrogtak. Tudom, hogy a sikeres embör ennek ellenére is tovább megy, mert hisz magában, és én is így teszek! :D