2015. augusztus 18., kedd

Terasz 3.0

Harmadkész állapot.

 Igen, elértük az idei tervezett állapot első ütemét. Elkészült a terasz hasznos része, azaz le van lapozva. 
Az előző poszt végén említettem volt, hogy feltöltöm a keretet zúzalékkal, kővel, sóderrel. Íme:

Ebben aztán látható minden, amit beletöltöttünk. Egy régi beton áthidaló is helyet kapott a legmélyén, valamint az összetört beton járda darabjai, nagy szemű kő és sóder. Ez a "massza" képezi a terasz alapját.

A szegélyen kívül látható betonalap, amint említettem az előző posztban, a leendő téglából építendő díszágyásoknak az alapja. Amelyek így közvetlenül kapcsolódnak a teraszhoz. Erről külön posztot tervezek. Meg azt, ha időm engedi, akkor talán még idén azok is elkészülnek...













Következő lépésként, kíváncsiságból, leterítettük az egészet a geotextiliával. 


Na akkor derült ki, hogy egy kevés hibádzik a teljes lefedettséghez. Mivel az üzlet, ahol a textiliát beszereztük, már zárva volt, az OBI-ban pedig nagyon silány minőségű anyagokat találtam, úgy döntöttünk, hogy azt a kis részt dupla rétegben hajtott fóliával pótoljuk. Aztán felszedtük az anyagot, és ahol kellett még töltöttünk az alapba sódert, hogy szépen kiszintezzük.
Másnap reggel, a szomszédok nagy örömére, fél hétkor lapvibrátorozással kezdtünk.


Aztán újra a geotextilia következett, majd jöhetett rá a homokágy. Ami 0.4-es szemcseméretű kavicskákat tartalmaz. 



Az ágyazás végeztével leraktuk a lapokat. Tulajdonképpen ez volt a leggyorsabb mozzanat. Olyan hamar végeztünk vele, hogy nem volt időm fotózni. A lényeg, hogy a sorokat egy fél lap eltolással raktuk le, nem pedig hálóban. Így sokkal szebb! A maradék, vagy hulladék nulla. Helyesek voltak az előzetes számítások. :D
Folytatásként lapvibrátorral újra megjártuk a teraszt, majd kvarchomokkal fugáztunk.


A lapvibrátor hangjára aztán megérkezett Szomszédúr is, akinek már nagyon furdalta az oldalát a kíváncsiság, hogyan is zajlik mindez. Aztán, ha már átilépett, besegített a fugázásba is.


Fugázás után az egész teraszt vízzel árasztottuk el, jól belocsoltuk, hogy a fuga tömörödjön. Több ízben is.


Látható az egymáshoz képest eltolt lapok szerkezete. 
A fugázásnak azonban még nincs vége, hiszen a homoknak, lapoknak egy darabig még eltart mire úgy betömörödnek, hogy nem fognak mozogni. Párszor még fel kell töltenünk a fugákat azokon a helyeken, ahol a tömörödés folyamataként beül a lapok alá, közé. 

Az azonnali MEO nem váratott magára. A vizes lapokon szívesen hűtötte a fenekét. 


Mivel a terasz ugye meg lett emelve, szükség volt néhány, egész pontosan kettő, lépcsőfok kialakítására is a könnyebb megközelíthetőség végett. És, hogy stílusos legyen, azokat is lapokkal fedtük le.


Mindkét lépcsőfok esetén vasakat fúrtunk le a beton járdába, hogy a rétegek ne mozdulhassanak el egymástól. Arra készültek a fokok. Azonnal fugáztuk, és a fugákat azonnal mostuk is, hiszen meglehetősen komoly hőség volt. Közel 37 fokban készült. Sajnos a meleg miatt nem is lett olyan szép, mint terveztem. Egész egyszerűen túl gyorsan száradt.


A felső fok egyik végén rámpa került kialakításra több oknál fogva is. Könnyen feltolható rajta pl. a taliga, amikor a terasz mellett található fatárolóhoz közelítem a fűtőanyagot, de babakocsival is könnyebb közlekedni, és nem utolsó sorban anyósom is, aki kerekes székes, kényelmesebben tud feljönni a teraszra, és onnan a házba.



Így esett, hogy teraszunk lett. Bár, mint említettem volt, ez még csak harmadkész állapot, azaz az első ütem. Következő lesz a tégla díszágyások megépítése, talán még idén, végül pedig, harmadik ütemként, jövőre a tető, hogy fedett is legyen ez a terasz végre.

8 megjegyzés:

Holdgyöngy írta...

Ügyesek voltatok!

Aranyalma írta...

Csinos lett!

Gandalf írta...

Köszi! De még ezután jön a java! Ami igazán öltözteti majd a terasszét. :D

Juhmeli írta...

A terasz nagyon klassz dolog, megéri belefektetni időt és energiát, legalábbis mi így vagyunk vele, csak teraszunk nincs. A hétlépcsős szintkülönbség ilyent nem enged nekünk, így lett a fetrengőnk. A tiéteknek viszont veletek örülök, nagyon jó lett és remélem, hogy már nagyban élvezkedtek rajta, függetlenül attól, hogy milyen kép is él a fejetekben a végső állapotokról, amikről persze majd szintén várom a fejleményeket.

Mert kukkolni jó -más kertjében.

Gandalf írta...

Naná, hogy élvezkedünk... bár a felavatása még hátra van... ;)

Juhmeli írta...

Khmmm, ahhoz azért néhány nagyobb dézsás leandert nem árt beállítani...;)

Mesi írta...

Klassz lett, jó ötlet ez a rámpa. Tetszik.
Sok sikert a folytatáshoz!

Cacatuoides írta...

Epekedve várom a folytatást :)