2012. január 6., péntek

Cserépkályha

 A szobák teljes kialakítása után végre elérkeztünk ahhoz a fázishoz, amit talán a legnagyobb izgalommal vártunk mindketten - cserépkályhaépéntés.
Igazából elmondhatom, hogy a kályha 3 évig készült... Legalábbis ha azt számoljuk, hogy mikor kezdtünk el először gondolkodni a megépítésén és hogy mikor szereztük be az első elemeket hozzá. Elnézést kérek mindenkitől, de egy hároméves sztorival kell kezdjem a posztot. 
Tehát három évvel ezelőtt döntöttünk a kályha mellett, és a "piackutatás", illetve az elhatározás után mesterember keresésébe fogtunk. Az első mesterember, akit felkerestünk, a mi kis környékünk egyik leghíresebb kályhaépítő mestere. Meglehetős bizalommal és ugyanannyi kíváncsisággal tértünk be, vagy inkább le, egy hangulatos kis pincében található bemutatótermébe. Első telefonbeszélgetésünk alkalmával rögtön nem tűnt túl rokonszenves embernek, de első személyes találkozásunkkor sem változott ez a véleményem. Bár ő a környék legfoglalkoztatottabb kályhaépítő mestere, vagyis ma már inkább a fia, az emberi kapcsolatok kialakítása terén, de szerénység terén sem nyerte el tetszésemet. Nem, nem nagyarcú, hanem egyszerűen éreztem rajta, hogy beszélgetésünk alatt végig azt latolgatta, vajon hogyan is állunk anyagilag. Bár ez azonnal feltűnt, úgy döntöttem, nem fordulok sarkon és hagyom el a terepet, és nem is pöccenek be, hanem megpróbálok minél többet megtudni tőle is a cserépkályhákról. Aztán arra az el nem hanyagolható tényre figyeltem fel, hogy mindenáron meg akarja magyarázni a tutit, anélkül, hogy meghallgatná más véleményét... Egyébként ő az a fajta ember, akit azonnal leütnél, annyira idegesítően unszimpatikus, tenyérbe mászó képű. Annyi értelme azért volt beszélgetésünknek, hogy miután leskicceltem házunk alaprajzát, megtudtam, hogy nagy valószínűséggel nem lesz szükség vízpatkó beépítésére, mert a kályha szinte a ház mértani középpontjában lesz elhelyezve, illetve kicsit tisztába kerültem a kályhacsempék valódi árával. Hát nem nagyon örültem meg neki, na. Mesterünk aztán úgy döntött, hogy kijön terepszemlére hozzánk, addig pedig előre(!) kiszámolja a teljes költségvetést. Mindezt ugye úgy, hogy még az sem volt eldöntött tény, hogy akkor mekkora kályhára, mennyi építőanyagra, és hány csempére is lesz szükségünk. Egyértelműen éreztem, hogy hülyének néz, de beleegyeztem a terepszemlébe, és megegyeztünk az időpontban is. De másban nem! 
Adott időpontban aztán megérkezett hozzánk, és azonnal nehezményezte, hogy nehezen tud bejönni, hiszen akkortájt folytak az első belső átalakítási munkálatok. De aztán térült fordult, körülnézett, falra rajzolt, számolgatott és, figyeltem, egyre idegesebb lett. Tudtam miért. Nem a látottakra számított. Mint mondtam első találkozásunkkor érezhetően végig latolgatta anyagi körülményeinket én meg szándékosan "rejtegettem" előle lehetőségeinket. Kiérkezve a helyszínre aztán becsapva érezte magát, amitől dühbe gurult. Láttam rajta, szíve szerint sarkon fordulna és elviharzana, teljesen elment a kedve a kályhaépítéstől. Tudtam, hogy  bemutatótermében történt megjelenésünk, és beszélgetésünk menete teljesen tévútra vitte őt. De saját magának köszönhette. Kurvára nem szeretem, ha hülyére vesznek! Azért adott egy árajánlatot, és meg kell mondjam nem is volt az annyira rossz ajánlat. Egy komoly bökkenő azonban volt vele. Mégpedig az, hogy az árból, amit 355.000 Ft-ban állapított meg, azonnal kért 50 ezer előleget... 
Megkérdeztem hogy ugyan azt meg miért? Egyrészt nekem sem fizet senki előre az el nem végzett munkámért, másrészt én nem bíztam meg őt kályhaépítéssel. Mire ingerülten vagdalkozni kezdett, hogy ő mennyire utálja, ha átvágják, mert hogy akkor miért rendeltem(!) meg előre a kályhát, miért rángattam ki őt vidékre, ha fizetni meg nem tudok... Na erre bepöccentem én is, és megérdeklődtem tőle udvariasan még egyszer, hogy mégis ki a f....m rendelt tőle kályhát?! Mert én bizony nem. Ő akart annyira kijönni terepszemlére, én csak egy sima érdeklődéssel fordultam hozzá. De már megbántam! Hú ezen aztán teljesen kiakadt. Voltam én minden, csak rendes ember nem. Nagyon csúnyán összevesztünk, ezért aztán felhívtam figyelmét, hogy amíg finoman kérem addig hagyja el a házamat. Hál' Istennek aztán el is ment. 
Ez a sztori annyira bennem maradt, muszáj volt leírnom, a mai napig is bepöccenek tőle. És ez a barom úgy vesz hülyére sok más embert, hogy ökölbe szorul a kezem...

De aztán még néhány találkozó és megbeszélés után végül is rátaláltunk a megfelelő emberre. Mátyással többször is beszéltünk telefonon is és személyesen is, és komolyan bizalom alakult ki részünkről. Nagyon rugalmasan állt hozzánk (és szerintem másokhoz is), ezért azt is elfogadta, hogy legelső lépésként egyenlőre csak kiválasszuk a kályhacsempéket, ő pedig leszállítja számunkra azt, természetesen az ellenértéket azonnal rendeztük a megbeszéltek szerint. De aztán további anyagiak okán a kályhaépítés kicsit későbbre tolódik. Nem volt probléma, minden a megbeszéltek szerint zajlott. Hogy miért vettük meg évekkel előre a csempéket? Azon megfontolásból, mert az árak az idő múlásával egyenesen arányosan nőnek ugye.
A tavalyi év nyarán aztán végre elérkeztünk az átalakítás azon fázisához, amikor is elkészülhetett a kályha. Júliusban készülődtünk elő a "megrakáshoz", amikor is első lépésként kőmijes barátom megépítette a kályha emelvényét. Ugyanis párommal, és Matyival, a kályhaépítő mesterrel közösen úgy döntöttünk, hogy egy emelvényre lesz építve a kályha.
Az emelvény 45 cm magas, ami magában foglalja a hamuzót is. A hamuzó 60 cm mélységig nyúlik be.


A két szoba közé helyeztük, mint már írtam korábban a tervekről. Sőt úgy döntöttünk, hogy előrébb hozzuk a testet a nappali felé, hogy jobban tudja fűteni az előtte lévő teret, és Mátyás is azt mondta, jól döntöttünk, mert ha az eredeti tervek szerint elől szintben lesz a fallal a kályha, akkor a két szobát annyira befűti majd, hogy megmaradni nem lehet bennük, előrefelé pedig szerényen fűt csak. És szerintem szebben is mutat, ha kiemelkedik a fal síkjából. 
Következő lépésként előkészítettük a felhasználandó anyagot.

A kép bal oldalán feltűnik állandó MEO-sunk is.


A kályhához nem kellett minden alapanyagot Mátyással meghozatnunk, hiszen pl. kis méretű téglával, sima cseréppel rendelkeztünk, így azért nem kellett pénzt kiadni. Minden mást a mester hozott magával. Aki aztán érkezett a megbeszéltek szerint és nekilátott. 













utolsó mozzanatok

Mesterünk két nap alatt végzett. Volt miért örülnünk végre, hiszen testet öltött, amire évek óta vágytunk...

17 megjegyzés:

Névtelen írta...

Mint cserépkályha épitésben járatlan, megkérdezem: ez csak fatüzelésre alkalmas, vagy szénre is?
Szerintem a "világhirű" mester nevét nyugodtan kiirhattad volna, kit kerüljenek el! A google milyen találatokat add ki a nevére? Laci

Gandalf írta...

Szia!
Ez a kályha elvileg csak fatüzelésre van tervezve. De a felépítettségéből adódóan talán szénnel is használhatnánk. Aminek sok értelme nincs, hiszen a cserépkályhának pont az a lényege, hogy a felforrósodott cserepek, csempék legalább 2(!) napig megtartják a meleget. 10-12 órán keresztül egyenesen sugározza a hőt! Mindezt egyetlen begyújtással.

Gandalf írta...

Szándékosan nem írtam le a nevét, hiszen sokan meg vannak elégedve vele és a munkájával. Hogy én összevesztem vele az az én dolgom. Csak azért írtam le, mert a mai napig dühít, ha eszembe jut. Pedig évekkel ezelőtt történt.

Névtelen írta...

Szia!
nemrég leltem a blogra,azóta visszatérek mindig olvasni a frissitéseket :)
az a kérdésem,hogy olcsóbban jöttetek ki igy a cserépkályhával,vagy kb az ár az ugyanaz lett volna,csak a hozzáállásbeli különbség miatt jobban megérte?

szépen haladtok amugy,terméskő is tettszik!

Gandalf írta...

Szia!
Fontos kérdést tettél fel! Elfelejtettem az árat feltüntetni. Nos igen, olcsóbban jöttünk ki mintha központi fűtést csináltunk volna. Ez a kályha "potom" 320.000 Ft-ba került. Igaz úgy, mint ahogy említettem is, hogy a csempéket három évvel ezelőtt már megvettük, ill. a beépített téglákat és lapos cserepeket mi "álltuk", mert van itthon bőven. Ha azokat is meg kellett volna vennünk, akkor is kb 5-6000 Ft-tal került volna többe. Ez a kályha mai áron sacc/kábé 360.000 körül mozoghat. Anyagárfüggő ugye.
És igen olcsóbban jövünk ki, ha a tüzelőanyag árát is számolom. Amikor megvettük a házat, akkor konvektoros fűtés volt minden helységben. Mi általában csak egyet használtunk az egyik szoba fűtésére, és esténként a fürdőszobát is egy "falibabával" fűtöttük. Akkor (három évvel ezelőttig használtuk a konvektorokat) fizettünk havi szinten 8-10 ezer Ft-ot. De akkor csak egy szoba volt fűtve, és ott is addig volt melegérzetünk, amíg ment a konvektor. Azóta a gáz ára elszaladt (mint mindené). Ha beszorzod 10 hónapra, az kb 80-100.000 Ft/fűtési szezon. És nincs otthon meleg.
Jelenleg a cserépkályhával kb 8-10 m3 fát használunk el a fűtési szezon alatt. Ha a mai áron kiszámolom a fa vételét, az kb 120.000 - 150.000 Ft, attól függően, hogy mennyiért tud az ember fát venni. És nem utolsó sorban milyet! Ha azonban van lehetőséged fát szedni erdőn, akkor jelentősen lehet redukálni az árat. Pl úgy, hogy egy, két kocsi fát eladsz, és ezzel vissza is jött az az ár, amit egy szezonban fűtésre kell költened!
A szüleim gázkazánnal fűtötték a családi házukat, ami kb 120m2 alapterületű. Havi szinten kb 50.000 Ft volt a gázszámla! Egész szezonban fél millió Ft! Nagyon durva! Most a fatüzelésű központi fűtésrendszert használják, és annak a faanyag költsége kb 200-220.000 Ft. Már ha jó áron tudnak fához jutni, mert tavaly pl. 300.000 körül volt a faanyag ára. Plusz még hozzá számolandó a keringető szivattyú, ami havi szinten kb. 4-5000 Ft. Fűtési szezonra az plusz kb 45-50.000 Ft. Összesen kb 250-260.000 Ft.
Ha ki kellett volna építenünk a központi fűtéshez az egész rendszert (kazánház, kazán, csövezés, radiátorok, keringető szivattyú, tágulási tartály, új kémény, munkadíj...)nos akkor valószínűleg nem fértünk volna bele 1 millióba. Inkább úgy 1,2 - 1,3 millióba talán. Ezt mi most nem engedhettük meg magunknak, pedig szerintem a központi fűtésnél nincs jobb.
Bár új kéményt építtettünk, de így is legalább 1 milliót spóroltunk a fűtésrendszerünkön. És a cserépkályha is simán csinál 20-22 fokot a lakásban. A legtávolabbi ponton a kályhától, egy kis beugróban van ált 19 fok. Ott telelnek a növények. És ugye a kályha nem semmi látványelem is, ha csak ránézek, már attól kellemes hőérzetem támad és jókedvem...

Névtelen írta...

Köszönöm a választ.Azért kérdeztem egyébként,mert mi friss házasok vagyunk,és gondolkodunk egy ilyen régebbi ház megvételén.Sajnos nekünk is végesek az anyagi lehetőségeink,és ezt a fűtés dolgot még nem tudtam eldönteni.milyen bojlert használtok?(gáz,villany),és a fürdő mivel lesz fűtve?

Gandalf írta...

Szia!
Mi villanyboilert használunk. Egy 80 literes, 1200 W-os szerkezetet. Éjszakai áramra van állítva, így nem fogyaszt annyit áramot. Csak akkor melegít vizet, ha nagyon kifogy belőle a meleg. Nemsokára posztolok róla hogyan alakítottuk ki a vizesblokkot.
Mi nagyon nem szeretjük a gázt, mert egyrészt nagyon drága, másrészt a minősége érezhetően erősen leromlott az elmúlt néhány évben. Normális esetben kék lánggal kellene égnie pl a gázrózsának főzés közben, ehelyett gyönyörű piros, sárga lánggal ég, "ereje" meg semmi. Szarért, már bocsánat, de nem akarok fizetni.
Gratulálok a házasságotokhoz! Ha vesztek egy ilyen régi, '70-es években épült házat, nagyon nézzétek meg, hogy milyen állapotban van. Ezek a házak még viszonylag fiatalok, ezért túl sok gond talán nincs velük, de azért, mint a mi példánk is mutatja, erősen fel kell újítani. Talán annyi könnyebbség van benne, hogy nem kell egyben mindent megcsinálni, mert abszolút használhatóak e lakások. Ugyanakkor ez nagy bosszúság is, mert úgy csináljuk a felújítást, hogy közben benne élünk. Nem könnyű elviselni a sok koszt, kényelmetlenséget, ill. azt, hogy több ember (segítség, és a szakik) rendszeresen belépnek abba a magánzónába, amibe normál esetben akkor lép be valaki, ha az ember meghívja őket...
Szerintem, ha statikailag rendben van egy ilyen épület (nincsenek szétrepedezve a falak, nincsenek túlzottan felvizesedve és a tető is normális állapotban van), akkor érdemes megvenni, persze normális áron, és kis fantáziával és szorgalommal nagyon szép dolgokat ki lehet hozni belőlük.

Gandalf írta...

Egyébként a fürdőszobánkat nem kell külön fűtenünk, mert a cserépkályha befűti azt is. Mindössze nyitva kell hagyni az ajtaját. Ha csak mi vagyunk otthon, akkor az meg kit zavar...?
És azt is hozzá kell tennem, hogy nagyon sok mindent meg lehet úgyis valósítani, hogy nem kell hozzá pénz, vagy csak minimális.
Az én szüleim is eleinte mondogatták, hogy rendeljünk oda egy brigádot, aki készre "vágja" az egész hóbelebancot egy hónap alatt, oszt kész, nincs több kényelmetlenség. Ja, csak akkor többszörösébe kerülne az egész átalakítás, illetve elmarad az örömöm, hogy sok mindent saját kezűleg csináltam meg a házban. Ezért nálunk mindig csak hétvégéken folyik a munka, mert akkor tudunk otthon lenni egész nap, és felügyelni tudjuk a szakikat is, ha kell.

Névtelen írta...

Köszönöm a választ! :)
szorgalmasan olvasok továbbra is :)

Unknown írta...

Szia!Nem tudom, mennyire pörög a blog, kapok-e választ, de próba szerencs.Először is gratula, nagyon szép munkát végeztetek.Mi is ilyen házat tervezünk venni, van is egy kiválasztott-KA fűtésben kérem a segítséged.Megmondom őszintén cserépkályha bolond vagyok, egyszerűen imádom.Ebben a házban központi fűtés van, de megmondom őszintén olyan módszerrel építenék kályhát, ahogy te.Írtad, hogy kár, hogy nincs kiépítve a központi nálatok, mert az jobb lenne.Szerintem az éves szinten drágább lemme, nem?Meg szerintem kényelmetlenebb is.Mi a véleményed?

Unknown írta...

Üdv!Miért írod, hogy a központi fűtés jobb lenne, mint a cserépkályha?Azt írod mindenhol meleget tud csinálni, szerintem éves szinten kevesebbet eszik, kényelmesebb, merz nem kell folyamatosan rakni, szóval szerintem ez jobb, mint a központi.Én is így akarom megoldani, a nemrég vásárolt kádárkockában a fűtést annak ellenére, hogy itt megvannak a radiátorok, és a kazán is.A szobáknál a kályha és a faé közötti hézagot hogy oldottad meg?

Gandalf írta...

Szia Béla!
Köszi a dicséretet!
Ha valaki hozzászól valamelyik bejegyzéshez, azonnal értesítést kapok róla, így szinte azonnal tudok is reagálni...
Szóval kérdezted a kp fűtést. Azért írtam, hogy jobb lenne, mert szükségünk van még egy cserépkályhát építtetni a nappaliba ahhoz, hogy az egész lakás tényleg megfelelő módon, és kellemesen ki legyen fűtve. Ha viszont már eredetileg is úgy terveztük volna, akkor egy kályhával is megoldhattuk volna. Viszont így, úgy tűnik, kettő lesz. Ami nem baj, mert mi is imádjuk a cserépkályhákat! Hiszen nem csak fűt, de gyönyörű is!
A különbség a cserépkályha és a kp fűtés között az, hogy a cserépkályha sugározza a hőt egy helyről, egy irányból, míg a kp fűtés esetén minden helyiségben található egy fűtőtest, így elvileg jobb a hőeloszlás a lakásban, tehát az emberek azzal érvelnek, hogy kp fűtés esetén melegebb a lakás. Én viszont úgy gondolom, megint csak saját tapasztalat, hogy egy megfelelően hőszigetelt házban ez nem probléma! Megfelelő fal és födémszigetelés esetén teljesen mindegy hőtechnikai szempontból, hogy mivel fűtesz. Ha viszont nincs hőszigetelve az épület, akkor megint csak teljesen mindegy mivel fűt az ember, mert a hő így is úgy is eltávozik a házból. Viszont ez utóbbi esetben a kp fűtés tényleg sokkal jobb hőérzetet ad, és ezzel egyenesen arányosan sokkal többet is pazarolsz, mert hiába van meleg, ha megy a kazán, reggelre kihűl a ház. És ez megint csak tény!
És abban is igazad van, hogy jóval kevesebb tüzelőanyagra van szükség a cserépkályha esetén. És ez megint tény! Szüleim is, de apósomék is fatüzelésű és gáz kazános kp fűtéssel is rendelkeznek. Mindkét helyen csak a fatüzelésű kazánnal fűtenek télen, mert a gáz nagyon drága, és nagyon gyenge a minősége is, és a gázkazán sokat fogyaszt. Mindkét házban kb. 3 kocsi fa fogy telenként, ezt értsd úgy, hogy kb 15 km3 fa telente. Ez sok, mert a mai árakon ez kb. 200.000 - 270.000 Ft közötti összeg, attól függően, hogy mennyiért tudnak fát vásárolni. Mi a cserépkályhával az elmúlt télen 8 km3 fát használtunk el úgy, hogy ugye a fűtési szezon jócskán kitolódott idén tavasszal. Ja, és a kis német kályhával együtt ennyi a fogyasztás, amit a nappaliban használunk, ha itthon vagyunk (itt a hozzá tartozó link, nem tudom olvastad-e már... http://www.kadarkocka.blogspot.hu/search/label/cser%C3%A9pk%C3%A1lyha, ha nem működik, akkor a cimkefelhőben kattints a cserépkályha szóra és azonnal beadja a blog). Tehát fele annyi összeg, ha venni kell a fát.
Sokan jönnek azzal a kifogással, hogy koszos megoldás, mert behordom a koszt a házba a fával együtt. Fent említett posztban erről is leírtam a véleményemet.
A kályha 8-10-12 órán keresztül simán fűt! Én egy nap kétszer, korán reggel és este 6, fél 7 körül szoktam begyújtani, és "gyönyörűen" üzemel. Tényleg csak szuperlativuszokban tudok róla szólni!
Nálunk is voltak radiátorok... eladtam őket városi embereknek, hadd fűtsék velük az udvart, vagy a szabad teret... :D

A kályha és a fal közötti hézagot egyenlőre nem "tömtem" be, mert úgy tervezzük, hogy akkor tesszük meg, ha megérkezik az első trónörökös, aki egyenlőre még, sajnos, várat magára. Azt azonban mesteremberektől tudom, hogy közvetlenül ráfalazni nem tanácsos, hiszen a hőtágulás miatt a kályhatest minimálisan mozog, így repedezne a fal, és a festés, de még a kályha is sérülhetne. Viszont gipszkartonnal ez a probléma egyszerűen áthidalható, tehát azzal fogom megcsinálni, ha eljő az ideje.

Amennyiben itt a Dunántúlon éltek ti is (mi Zala megyében), akkor szívesen megadom a kályhaépítő mester elérhetőségét, mert nagyon szívesen ajánlom őt figyelmetekbe! Remek ember, és remek szakember!
De az őrségben is (Vas megye) dolgozik egy remek kályhás - itt az oldala:http://mindenamikalyha.blogspot.hu/ . De itt is megtalálhatod: http://orsegiparaszthazunk.blogspot.hu/ .

Szép napot!

Aranyalma írta...

Szinte hihetetlen, hogy mennyire ugyanígy tervezte párom is a cserépkályhát (falbontás, stb.) amíg nem kaptuk meg a kandallóbetétünket. Úgy látszik, hogy a kockaház ezt hozza ki minden gondolkodó férfiemberből. Nem vagyok az a világvégétől rettegő típus, csak szeretnénk leszakadni minden lehúzó multitól. Fontos, hogy olyan fűtésünk legyen ami "csak" a fától függ. Az áramról nem is beszélve. Én szívesen elnézegetnék egy szélerőművet ha lenne rá kapacitásunk.

Gandalf írta...

És ha belegondolsz Aranyalma, a fa megújuló energiaként tekinthető.

Aranyalma írta...

Belegondoltam :-)

Éljen a környezettudatosság és az önállóság!

Világbéke

Gandalf írta...

Peace :D

Névtelen írta...

Szia!

Mi is zalaiak vagyunk és cserépkályha építésben gondolkodunk, szeretném elkérni a mesteretek elérhetőségét! Hálás köszönet! email címem: ilko61@gmail.com